Još dva slučaja sumnjiva na omikron, poziv na izbjegavanje okupljanja

19:20 / 20.12.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic/ / /Reuters/Shutterstock

Broj preminulih u Hrvatskoj s COVID-om ili od njega premašio je 12 tisuća. U posljednja 24 sata umrle su 62 osobe, što je i dalje posljedica velikog broja novozaraženih prije nekoliko tjedana. Istodobno, nastavlja se stagnacija četvrtog vala epidemije. A pojavila su se i još dva sumnjiva slučaja zaraze novom varijantom virusa - omikronom. 

Ponedjeljkom uobičajeno imamo najmanje novih slučajeva zaraze u tjednu, ali ohrabruje to što ih je danas najmanje u protekla dva mjeseca - 367. No još nema većeg pada i broja hospitaliziranih. Njih je na COVID odjelima i dalje više od 2 tisuće, za život se na respiratoru bori 268 oboljelih. U našu su zemlju danas stigle prve doze lijeka protiv COVID-a.

U Hrvatsku je stiglo 1800 doza novog lijeka protiv COVID-a. Primjena u bolnicama počinje za tri dana. Riječ je, kaže epidemiologinja HALMED-a Tihana Šlezak, o kombinaciji dvaju monoklonskih antitijela koja se vežu za šiljasti protein virusa i na taj način sprečavaju njegov ulazak u stanice. Sam lijek namijenjen je osobama koje su oboljele od COVID-a, nemaju težak oblik, ali su u riziku.

Klinička ispitivanja ohrabruju 

- Lijek će se primjenjivati ili intravenski ili injekcijama potkožno i mora se primjenjivati unutar zdravstvenih ustanova jer osoba koja ga prima, mora cijelo vrijeme biti pod nadzorom liječnika, naglašava Šlezak. Dodaje kako je kod pacijenata koji su primali Ronapreve zabilježeno smanjenje rizika od hospitalizacije i smrtnog ishoda unutar 29 dana od primjene.

Još dvije sumnje na novu varijantu virusa - omikron

Postoje još dvije sumnje na novu varijantu virusa - omikron. Zbog brzine širenja i u Hrvatskoj je sve veća prijetnja. Voditelj Odjela epidemiologije NZJZ-a Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević upozorava kako u ovo blagdansko vrijeme ne bi trebalo riskirati s velikim masovnim i razuzdanim okupljanjima da ne bi ponovno došlo do povećanja broja hospitaliziranih pacijenata.

To vrijedi i u slučaju da se pokaže jedna od hipoteza vezano za omikron varijantu ispravnom, a to je da izaziva blažu kliničku sliku.

- Virus želi postići da bude sve više respiratorni virus, tako da će se kod omikrona raditi o još specifičnijoj respiratornoj bolesti. O bolesti koja potencijalno i dalje može završiti upalom pluća, bronhitisom, bronhijelitisom i sličnim kliničkim slikama, upozorava Marijo Parčina, epidemiolog i mikrobiolog Sveučilišne bolnice u Bonnu.

Vrlo niska procijepljenost u Dalmaciji

U Splitsko-dalmatinskoj županiji cjepivo nije najpoželjnije, pokazuju i podaci s punktova za cijepljenje. Cijepili su samo šestero djece od 5 do 11 godina. A ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin napominje kako je cijepljeno samo 51 posto odraslog stanovništva, odnosno 42 posto cjelokupnoga.

Duljina trajanja COVID potvrda predmet je rasprava. Na razini EU-a najavljuje se skraćivanje trajanja na 9 mjeseci. Konačna odluka očekuje se u siječnju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!