Još jedan u nizu prosvjeda roditelja odgojitelja

17:12 / 04.12.2021.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Prosvjed roditelja odgojitelja

Prosvjed roditelja odgojitelja

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Roditelji odgojitelji u Zagrebu ne odustaju od svojih zahtjeva. Poslijepodne je ispred zgrade gradske uprave održan još jedan prosvjed na kojem su tražili da se odustane od odluke kojom se naknada za roditelje smanjuje na 1000 kuna, a oni nakon 30. travnja 2022. vraćaju na tržište rada. Nisu promijenili zahtjev da se ne ukine mjera "roditelj odgojitelj", a nema ni pomaka u razgovoru s gradskom upravom. 

Inače, danas je završeno javno savjetovanje na koje je upućena odluka o promjeni te mjere. Prosvjednici kažu da su se obratili i premijeru, ali da odgovor nisu dobili.

Dunja Jeleč, organizatorica prosvjeda Inicijative "Djeca su budućnost", kazala je da imaju priču o Grinchu koji je ukrao Božić, a taj se Grinch zove Tomica. 

- Tomica, ako nastavi s ovim svojim naumom, definitivno će ukrasti Božić 20.000 djece, poručila je. 

Kaže da bi pristala na status koji ima.

- Ako ću morati ići raditi, morat ću, nije ni tu kraj svijeta, ali nije u redu i nije pošteno da se grad s nama majkama izigrava na takav način, ističe.

Istekao je i rok za javno savjetovanje, što znači da će se odluka uputiti na Skupštinu, koja bi u četvrtak trebala raspravljati o izmjenama. 

Tužbe i dalje nisu pokrenute, ali su spremne. A za njih to više nije lokalni problem pa kažu da su na elektroničke adrese predsjednika države i Vlade poslali apel. 

- Htjeli smo i ovo moramo dići na višu razinu. Ovo nije više samo lokalni problem, želimo upoznati i premijera i predsjednika, javili smo se Državnom uredu za demografiju, on je nadležan za ovu tematiku i problematiku, kao i državnoj tajnici. Od nikoga već skoro 10 dana nismo dobili odgovor, rekla je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Idući prosvjed najavili su za četvrtak, prije početka sjednice Gradske skupštine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!