Pobuna zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj: "Tko bi zaposlio majku s petero djece?"

08.11.2021.

11:41

Autor: Dinko Kreštalica, Hrvoje Reder/Dnevnik/IMS/HRT/V.G.

Vesna Barušić

Vesna Barušić

Foto: Dnevnik / HRT

Vodeći se tezom previsokih troškova te dvojbenog demografskog učinka - zagrebačka vlast odlučna je bitno mijenjati mjeru roditelj-odgojitelj, ali i visinu novčane pomoći za novorođenu djecu. Otpor itekako postoji - i među korisnicima i među oporbom.


Nakon što u obitelji Barušić dugo nisu mogli imati djece, sada su presretni s njih petero. Vesna, iako je bila zaposlena, prihvatila je mogućnost da postane roditelj odgojitelj - zgrožena je odlukom nove vlasti o smanjivanju naknada, kaže ponajprije kao majka.

- Mi majke imamo posao od 0-24. Znači mi nismo ljenčine, ne sjedimo, ne spavamo,brinemo se o našoj djeci, kuhamo im, peremo, čistimo, peglamo mi smo njima i psiholog i učitelj i doktor, kaže Vesna Barušić, korisnica mjere roditelj odgojitelj.

Žive skromno i svaku kunu koju zarade dva puta okrenu, no tu su još krediti i ovrhe.

- Mi roditelji ćemo se potruditi da nam djeca budu netko i nešto, da imaju svoje obrazovanje, da idu na fakultete i da uspiju u svome životu, ali to nešto sad nama gospodin Tomašević ukida, ja mislim da mi to nećemo moći, mi ćemo biti svi socijalni slučajevi ili ćemo biti prisiljeni otići van, kaže Barušić.

S dosadašnjih 4 tisuće i 800, od svibnja iduće godine naknade za roditelje odgojitelje past će na 1000 kuna. U oporbi kažu - to je pravni trik kojim se pokušava smanjiti broj potencijalnih tužbi korisnika.

- Žalosno je kako prva ušteda u Gradu Zagrebu jest ukidanje jedne demografske mjere koja je sada najpotrebnija i koja je dobila pohvale od strane onih koji se bave demografskim mjera, a to su demografi, ne politolozi, rekao je Mislav Herman, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba (HDZ).

Iz grada odgovaraju, mjeru je bilo potrebno promijeniti zbog negativnih učinaka - ponajprije zbog socijalizacije djece, ali i zbog dugotrajne isključenosti žena s tržišta rada.

- Ono što joj je bio primarni cilj, demografski, zapravo trendovi pokazuju da nije polučila takve rezultate a imala je kao što smo već govorili u javnosti veliki fiskalni pritisak. Od kad je uvedena milijardu i 800 milijuna kuna izdvojeno je za tu mjeru, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika (Možemo).

U javno je savjetovanje upućena Odluka o novčanoj pomoći za opremu svakog novorođenog djeteta.

Umjesto dosadašnjih 1800 za prvo, 3600 za drugo, odnosno 54 tisuće kuna za treće dijete, sada će naknada po djetetu iznositi 2 i pol tisuće kuna.

- Ovo je sada već druga pronatalitetna demografska mjera na koju gospodin Tomašević udara, a gdje će taj novac usmjeriti, naša pretpostavka je da će na taj način krpati crne rupe u Holdingu, kaže Lovro Marković, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba (Most) .

Vesna se pita - ako je cilj poslati djecu u vrtić, mjesta u njima ionako često nema, a ako je cilj osnažiti zapošljivost žena, to je još veći problem.

- Tko bi zaposlio majku s petero djece to me zanima, bi li poslodavac htio takve majke, pita se Barušić.

Obje odluke u javnom su savjetovanju, a početkom prosinca o njima će se izjasniti gradski zastupnici.

Možemo!: Herman upozoravao na štetne učinke mjere roditelj odgojitelj

Platforma Možemo! podsjetila je u ponedjeljak na oprečne stavove predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana oko mjere roditelj odgajatelj te istaknula da se slažu s njegovim izjavama, ali ne današnjima nego onima iz 2019. kada je upozoravao na njezine štetne učinke.

Slažemo se s Hermanom iz HDZ-a. Doduše, ne s onim što govori danas, nego s onim što je o štetnim učincima mjere roditelj odgojitelj govorio 2019, objavio je Možemo! na Twitteru.

Herman se na jutrošnjoj konferenciji za medije oštro usprotivio ukidanju, odnosno skraćivanju te mjere i smanjenju mjesečne naknade za roditelje odgojitelje.

- Ima li demografija u 21. stoljeću u Hrvatskoj pa i u čitavoj zapadnoj Europi svoju cijenu? Mi smatramo da ne, da je korist ove demografske mjere bila velika, rekao je jutros Herman, a među ostalim, ocijenio da se radi o nestručnoj ocjeni Gradske vlasti da ta mjera ima dvojben demografski učinak.

Možemo je objavio i isječak iz vijesti iz 2019., kada je Herman upozorava na njene nedostatke - da je neusklađena s nacionalnom demografskom politikom, ali i dugim izbivanjem roditelja odgojitelja sa tržišta rada.

Poručili su mu da je plan Možemo! na tragu upravo njegovih tadašnjih izjava - gradnja novih vrtića, povećanje kapaciteta, poštivanje pedagoškog standarda i poboljšavanje uvjeta za predškolski odgoj.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!