Još nije poznat uzrok zagađenja mora u laguni Šćuzi

12.06.2023.

19:41

Autor: Anitas Bartolović/T.V./Dnevnik/HRT

Još nije poznat uzrok zagađenja mora u laguni Šćuzi

Još nije poznat uzrok zagađenja mora u laguni Šćuzi

Foto: HTV / HRT

Još se ne zna uzrok zagađenja mora u zaštićenoj laguni Šćuzi na području Pomera. Da je more zagađeno pokazali su Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije još prije dva tjedan . Radi se o povećanom broju bakterija Escherichia coli.


Na području Gornjeg Kamenjaka, unutar lagune Šćuza, more nije zadovoljavajuće kakvoće. Uz samu obalu istaknuta je obavijest o zabrani kupanja na području od čak 68 hektara.

Iako zagađeno područje Šćuze nije namijenjeno kupanju, s druge strane mosta je plaža kojoj nismo smjeli pristupiti jer nam vlasnik koncesije na plažu nije dopustio snimanje.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji ispituje kakvoću vode i izvan lagune, poručuju da je more na tom području zadovoljavajuće kvalitete.  

Postavlja se pitanje za koga opasnost predstavlja more s druge strane mosta.

- Zabrinutost treba ići u smjeru isključivo ljudskog zdravlja jer takve epizode koje se događaju ne utječu značajnije na morske organizme izuzev ako ih ljudi konzumiraju. Ovdje obitavaju školjkaši tako da svakako bi trebalo izbjegavati njihovu konzumaciju, poručio je dr.sc. Neven Iveša, Fakultet Prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. 

Izbjegavati i to područje sve dok ispitivanja ne daju zadovoljavajuće rezultate.

- Mi ćemo s naše strane i dalje obavljati svakodnevne monitoringe ove lokacije, ali u planu su i ostale lokacije unutar lagune kako bi se pravilno pratilo stanje iz tjedna u tjedan, najavila je Vesna Kauzlarić, voditeljica Odjela za zaštitu i unapređenje okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. 

Onečišćena uvala pripada zaštićenom području JU Kamenjak i ekološkoj mreži Natura Histrica 2000. Uzrok onečišćenja još se ne zna.

- Jako puno je korisnika prostora, pogotovo postoji naselje Pomer s one desne strane obale, ali nećemo nagađati. Nadzor je u tijeku i nadamo se da će se u što kraćem roku pronaći uzrok, kaže Aljoša Ukotić, ravnatelj JU Kamenjak. 

Svi se nadaju da će novi rezultati mjerenja, koji će stići potkraj tjedna, biti zadovoljavajući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!