Kako se zaštititi od prevaranata na internetu?

23.11.2022.

20:52

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Tijekom pandemije kupnja putem interneta porasla je za čak 15%, a mnogi su i nakon pandemije zadržali tu naviku. Ipak, prilikom takve kupnje treba biti posebno oprezan jer se prevaranti koriste domišljatim trikovima.

Kupnja putem interneta za većinu građana postala je uobičajena. Ona doseže vrhunac ovaj tjedan zbog velikih sniženja koja nude online trgovine. U skladu s time, raste i kriminal na internetu pa je važno zaštititi se. 


- Građane upozoravamo da dobro provjere što žele kupiti i od kojih tvrtki to žele kupiti, upozorava Šime Pavić, glasnogovornik PU šibensko-kninske.


Ističe kako postoji mogućnost provjere internetskih trgovina, odnosno tvrtki od kojih se kupuju proizvodi, te da se građani prije kupnje uvjere u njihovu sigurnost.


- Nikako ne bi smjeli odavati brojeve svojih platnih kartica, odnosno pinove i brojeve CVV, preko kojih razni prevaranti izvlače novac s bankovnog računa ili kupuju putem tih kartica, kaže Pavić.


Pokušaji prevara su česti, a brojna su i kaznena djela.


- Sve što je toliko dobro da privuče ljude, treba gledati s oprezom, naglašava. 


- Kada vide da su prevareni, u nekim situacijama možda je već i kasno, dodao je.


Stoga budite oprezni pri svakoj kupnji kako na kraju ne biste ostali praznih džepova.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!