07:01 / 20.07.2021.

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT

Kamilica iz pjeskovitog tla Podravine

Ekološka kamilica iz pjeskovitog tla Podravine

Ekološka kamilica iz pjeskovitog tla Podravine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ljekovitog bilja godišnje izvezemo u vrijednosti od oko 20 milijuna eura, a najzastupljenija je - kamilica. Žetva je u Podravini i Slavoniji završila, slijede otkup i prerada. Kvaliteta je naše kamilice izvanredna pa će najveći dio završiti kod stranih kupaca u svim dijelovima svijeta, i to sve više - u čajevima, kao gotov proizvod.

Pogon najvećeg domaćeg proizvođača i prerađivača ljekovitog bilja u Pitomači pun je mirisne kamilice. Većinom je stigla s obližnjih podravskih polja iz vlastitog i uzgoja kooperanata. Prosjek po hektaru je do 900 kilograma, kaže Marijan Cafuta. Dodaje kako ova godina nije 'ekstra' kao prošla, ali je dobra obzirom na vremenske uvjete. Za mnoge poljoprivrenike upravo je podravsko pjeskovito tlo najpovoljnije baš za kamilicu.

- Raspolažemo s dosta površina koje su pjeskovite i za druge proizvodnje dosta nepovoljne, tako da nam je na toj površini kamilica postala interesantna. I tržište postoji. Proizvodnju smo razvili, a sad ozbiljno razmišljamo čak i da je povećavamo, dodaje Marko Meštrović.

- Naša je kamilica bogata eteričim uljima, no važna je i čistoća. A tu treba imati savjesne susjede koji će paziti pri prskanju u blizini polja kamilice, napominje Josip Ivanec iz Jan - Spidera, pogona u Pitomači koji u ekološkoj proizvodnji ima skoro 500 hektara. Iz te tvornice na godinu izlazi čak 500 milijuna filtarskih vrećica čaja među kojima je sve više upravo kamilice. Izvozi se na gotovo sve kontinente.

- Ove godine ćemo otkupiti preko 1100 tona kamilice, a jedna od zanimljivih brojki je da smo u prvih 6 mjeseci kroz pakirnicu podigli plasman naših proizvoda za sto posto. Tako da će ovo biti izuzetno dobra godina, rekordna - po pitanju plasmana, opremanja i izvoza, tvrdi predsjednik Uprave Spider grupe Denis Nemčević.

Koronakriza otežala je posao i ovoj tvrtki, no za utjehu - baš je u vrijeme pandemije porasla potražnja za čajevima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!