09:24 / 05.10.2021.

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Karačić: Nova reforma još je jedna u nizu neuspješnih reformi

Štefica Karačić

Štefica Karačić

Foto: Studio 4 / HRT

Jučer je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio reformu sustava socijalne skrbi čiji je cilj bolji i transparentniji sustav koji će korisnicima pružati kvalitetnije usluge u njihovim lokalnim sredinama. Predsjednica Komore socijalnih radnika Štefica Karačić rekla je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" da je "nova reforma u sustavu socijalne skrbi i udomiteljstvu još jedna najavljena reforma od niza reformi koje su se dogodile u sustavu socijalne skrbi, a bile su neuspješne". 

- Ova najava koju smo jučer čuli, slušamo je već nekoliko mjeseci kroz prezentirani akcijski plan unaprjeđivanja sustava socijalne skrbi koji je Ministarstvo donijelo. Profesionalna zajednica ozbiljno je zabrinuta ovim najavama, mi još uvijek ne možemo govoriti o samom Zakonu o socijalnoj skrbi jer tekst zakona ne znamo i nismo ga vidjeli, rekla je Karačić.

Karačić je istaknula kako posebno zabrinjava to što se najavljuje još snažnija centralizacija sustava socijalne skrbi.

- Djelatnost socijalne skrbi mora biti što bliže građanima i mora biti u sinergiji s lokalnom zajednicom, rekla je.

Predsjednica Komore socijalnih radnika dodala je kako struka podržava sve promjene vezane za povećanje resursa za funkcioniranje sustava. No duboko je uvjerena, s obzirom na to da poznaje rad centara za socijalnu skrb i općenito sustava, da "ta kozmetika neće poboljšati stanje u sustavu".

Poručila je da sustav treba ojačati tako da ga se rastereti, da se profesionalni kapaciteti osnažuju putem edukacije.

Komentirala je i rad Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!