Stanovnike karlovačkog područja očekuje teška noć, najdramatičnije u Ozlju

17.09.2022.

Zadnja izmjena 19:09

Autor: Zrinka Grancarić/ Margareta Jozinović Vuković/Iva Vukadin/Mario Kurevija/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Stanovnike karlovačkog područja očekuje teška noć

Stanovnike karlovačkog područja očekuje teška noć

Foto: Dnevnik / HRT

Na širem karlovačkom području, zbog obilnih oborina, na gornjem toku Kupe naglo je porastao vodostaj te su poduzete mjere obrane od poplava. Najdramatičnije je trenutačno na području Ozlja. 

Karlovčani u strahu, vrhunac vodenog vala tek se očekuje

Građani Karlovca su u strahu, vrhunac vodenog vala tek se očekuje. HRT-ova reporterka Zrinka Grancarić istaknula je kako prema podacima od 18 sati, 739 centimetara iznosio je vodostaj, on i dalje raste.

Granica kada se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplave je 750 centimetara. Vjerojatno će to karlovačko područje doživjeti u vrlo kratkom periodu.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda rekao je u HTV-ovom središnjem Dnevniku da se približava vodostaj od 750 centimetara.

- Svakako ćemo ga premašiti. Očekujemo još dvadesetak centimetara. I u tome, uvest će se izvanredne mjere obrane od poplava. No, neće se ništa posebno dogoditi, jer ekipe rade svoj posao, kao što su ga radile i do sada, poručio je Đuroković. 

Dosegnuli su se rekordi

Ekipe Hrvatskih voda, zajedno s vatrogascima na terenu su u tri županije. Generalni direktor Hrvatskih voda kazao je kao je bilo puno posla i odrona, jer je palo puno kiše.

Gotovo 300 mm oborina palo je u gornjem toku sliva rijeke Kupe. To je izazvalo naglo povišenje razine vodostaja. Dosegnuli su se rekordi iz 1966. godine.

- Vodostaji rijeke Kupe nisu bili ovakvi gotovo 55 godina, poručio je Đuroković.

"Nema razloga za zabrinutost"

Sretna okolnost u cijeloj situaciji su da su nabujale Kupa i Dobra, a Korana i Mrežnica nisu. Đuroković je naglasio kako su očekivali još crniju prognozu, koja je trebala obuhvatiti i područje rijeke Korane, ali takve prognoze se nisu obistinile.

- Ogromne količine oborine dogodile su se na slivu rijeke Kupe, no na neki način su spavale Mrežnica i Korana, što je doprinijelo da relativno bezbrižno podnesemo ovaj vodni val, rekao je.

Istaknuo je da je obrana od poplava lakša i zbog činjenica da je bila suša pa je tlo apsorbiralo velike količine oborina. 

Đuroković je poručio kako nema razloga za zabrinutost. 

Na Banovini je u tijeku postavljanje boks-barijera

Poručio je i kako su vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda na terenu u tri županije, no da se svugdje uspješno brane od poplava. Na Banovini je u tijeku postavljanje boks-barijera, jer se sutra navečer tamo očekuje dolazak vodenog vala iz Karlovca.

- Mi smo išli polako gledati prema Banovini, gdje imamo nasipe u rekonstrukciji, a ovaj vodni val iz Karlovca će sutra negdje oko večeri doći u punoj snazi na područje Petrinje i Siska, gdje radimo rekonstrukciju nasipa, rekao je Đuroković.

Poručio je da će i tamo spremni dočekati vodeni val.


Potop biblijskih razmjera

HRT-ova novinarka Margareta Jozinović Vuković kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je trenutno najdramatičnije kod Ozlja, Kupa se izlila na prometnice, te je ušla u podrume.

Točan broj oštećenih objekata još uvije se ne zna, kao ni materijalna šteta koja se tek treba utvrditi. Ekipa HRT-a nalazi se trenutno u Pokupju, do Ozlja nije mogla doći, jer su prometnice poplavljene i zatvorene.

Na području Ozlja zatvorene su četiri prometnice. U Pokupju situacija nije dobra, ali je još gora u okolnim mjestima.

U njima je voda visoka oko jedan metar. Ne može se raspoznati idu li vozila po prometnicama ili ne. Stanovnici spašavaju iz svojih kuća što se spasiti da.

Malene životinje stanovnici premještaju na sigurna mjesta. Stvari voze u traktorima ili čamcima.

- Kažu da ovakav potop ne pamte, okarakterizirali su ga kao potop biblijskih razmjera. Kupa je danas pokazala svu svoju nepredvidivost, poručila je HRT-ova novinarka.

Na karlovačkom području danas je oko 180 vatrogasaca, u pomoć su došli i vatrogasci iz Međimurske županije. Stvarale su se vodene brane, jer večeras se očekuje vrhunac vodenog vala. 

Voda nadire sa svih strana

Na karlovačkom području voda nadire sa svih strana. Ljubici iz Pokupja sve je poplavilo.

- Ima tu jedan zaseok Zelengaj, on je kompletno potopljen, ima petnaestak kuća, od tih petnaest kuća, tri kuće su potopljene plus nekoliko podruma, rekao je zapovjednik DVD Ozalj Vlatko Pečaver.

Sa svakom jačom kišom rastu strah i zabrinutost stanovnika Koritinje. Prije sedam godina voda ih je preplavila, podsjetnik na to je i ova oznaka.

- Kupio sam i imam četiri pumpe, jednu veću, tri manje, ovdje stavimo vreće. Dva, tri dana i noći nema spavanja, naglasio je Branko iz Koritinja.

Jedna želja svima je zajednička.

- A pripremljeni jesmo, za očekivati je, a možda se dragi Bog smiluje, pa možda ne bude tako, kazala je Katica iz Koritinja.

Goleme količine oborina pale su na području gornjeg slijeva rijeke Kupe. Na sreću, tlo je bilo iznimno suho pa se one najcrnje prognoze nisu ostvarile. 

Sve su službe na terenu i u Ogulinu

- Međutim i ove barijere koje će se postaviti dolaze i za ono vrijeme ispred nas, to je jesen, to je zima, čujemo da upravo u Sloveniji pada snijeg, što će biti kada se on bude topio, te kako će on utjecati na naše vode samo možemo razmišljati i prognozirati, poručila je županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin.

Oko 150 vatrogasaca postavljalo je vodene barijere prvi put, u Brodarcima i Koritinji. Zatvorene su i neke prometnice.

- Za sada je poplavljeno dvadesetak jedinica na cijelom slivu, ali ne značajno, znači to nisu štete na stambenim prostorima nego su to podrumski prostori, istaknuo je glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković.

Sve su službe na terenu i u Ogulinu. Prometni znakovi i pojedini objekti plivaju u vodi.

- Dobra nam je ponovno zaprijetila. Čistimo naplavine, pune se vreće, pripremaju se, nadamo se da neće trebati, dodao je gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.

Još jedna teška noć je pred stanovnicima karlovačkog područja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!