Uskok pokrenuo istragu protiv petorice, u RH prokrijumčarili i prodali 54 tone duhana

22.09.2022.

12:01

Autor: Ivica Grudiček/T.V./HRT

Uhićenje

Uhićenje

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Zbog sumnje da su se zločinački udružili te iz Njemačke u Hrvatsku prokrijumčarili i ilegalno prodali više od 54 tone sitno rezanog duhana, čime su državni proračun oštetili za 47 milijuna kuna, Uskok je pokrenuo istragu protiv petorice muškaraca koji su privedeni, od kojih je za dvojicu zatražio istražni zatvor. 

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave zagrebačke, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su 21. rujna 2022. višemjesečno kriminalističko istraživanje nad petoricom muških osoba u dobi od 23, 54, 37, 31 i 60 godina.

Za navedene je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su počinili kazneno djelo zločinačkog udruženja iz članka 328. stavak 1. Kaznenog zakona, te kaznena djela izbjegavanja carinskog nadzora iz članka 257. stavak 1. i nedozvoljene trgovine iz članka 264. stavak 1., počinjena u sastavu zločinačkog udruženja.

Utvrđena je sumnja da su se osumnjičeni od veljače 2022. godine povezali u zločinačko udruženje, te su u inozemstvu kupovali i u Hrvatsku, bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine, unosili veće količine prešanog duhana u listu. Ilegalno uvezeni duhan su skladištili na području Zagreba i dalje preprodavali na području cijele Hrvatske. Procjenjuje se da su osumnjičeni u razdoblju od veljače do rujna 2022. godine, putem trgovačkog društva koje je u tu svrhu registrirano u inozemstvu, na stranom tržištu kupili i ilegalno u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 54 tone duhana u listu, čime su Državni proračun Republike Hrvatske, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za najmanje 47.059.200,00 kuna.

Preprodajom ilegalno uvezenog duhana na području Republike Hrvatske pribavili su imovinsku korist od najmanje 2.736.000,00 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju.

Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu, pretraženi su stanovi, kuće, vozila, poslovni prostori i skladišta na području Varaždinske županije te Grada Zagreba, kojima se koriste osumnjičeni, kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta razna poslovna dokumentacija, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica i dr.

Osumnjičenici su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke, a kaznena prijava protiv njih podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!