Klisović: 'Roditelj odgojitelj', magnet za doseljavanje u Zagreb

30.11.2021.

20:12

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Natalitetna politika

Natalitetna politika

Foto: Dnevnik / HRT

Joško Klisović, predsjednik Skupštine Grada Zagreba (SDP) rekao je u Dnevniku HRT-a kako su danas bili kod njega predstavnici udruge Djeca su naša budućnost i imali su konstruktivan razgovor u kojem su se sami složili da mjera u ovakvom obliku kakva je sada ne može opstati.

Galerija
Davor Filipović, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (HDZ), Foto: Dnevnik/HRT
Joško Klisović, predsjednik Skupštine Grada Zagreba (SDP), Foto: Dnevnik/HRT

- Razumjeli smo se da nije Grad jedino taj koji na svojim leđima mora nositi natalitetnu politiku. Vlada bi trebala u sinergiji s gradom omogućiti tim ljudima normalan život, istaknuo je.

Klisović naglašava kako mjera „Roditelj odgojitelj” nije dala rezultate kao što je porast broja rođene djece u Zagrebu. Kako kaže ta je mjera bila magnet za mnoge mlade obitelji da dosele u Zagreb.

Davor Filipović, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba (HDZ) demantirao je Klisovića i rekao kako brojke pokazuju da je od 2016-2020. godine došlo do porasta treće rođenog djeteta u Zagrebu za skoro 16 posto.

Klisović je rekao kako smo kumulativno u minusu, zato što mjera nije donijela rezultate i to je relevantna činjenica.

- Mi u SDP-u mislimo podnijeti amandman. Želimo da se kapaciteti vrtića u Zagrebu povećaju. Svjesni smo da ne možemo u 6 mjeseci izgraditi nove vrtiće, ali ono što možemo je iznajmiti poslovne prostore koji su odgovarajući da se pretvore u vrtiće, zaposliti nove odgajatelje i povećati kapacitet za tisuću petsto djece koje se mogu upisati, naglasio je.

Klisović govori kako se ne žele trajno isključiti očevi i majke s tržišta rada. Kako kaže i oni shvaćaju da će se morati vratiti jednog dana na tržište rada zato što se ne može živjeti na naknadi koju daje grad Zagreb.

Filipović je rekao kako se ta mjera odnosi na 6 tisuća građana koji koriste ove mjere i sada se nalaze u teškoj situaciji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!