Knin godinama čeka vlasništvo nad obećanim državnim nekretninama

03.02.2023.

17:15

Autor: Anamarija Škorić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Napuštena škola u Kninu

Napuštena škola u Kninu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Već gotovo dvije godine u Zvonimirovu gradu čekaju da im država daruje napuštenu školsku zgradu u kojoj bi uredili dječji vrtić i tako dijelom riješili problem lista čekanja. A još 2017. godine Vlada je na sjednici u Kninu iskazala namjeru da napuštenu vojarnu Krka prepusti gradu koji ondje planira rekreacijsku i turističku zonu. Provjerili smo zbog čega ti projekti - još nisu realizirani.

U Kninu lani napokon demografski plus! Nakon više godina bijele kuge i iseljavanja iz grada pod tvrđavom.

- Preko 43 posto više novorođene djece u 2022. godini nego u 2021., ističe gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić.

No mnogi od tih mališana neće s vršnjacima u vrtić.

Ali grad ima rješenje. Povećali bi kapacitete uređenjem davno napuštene škole. Zgrada je međutim državna, a zahtjev za darovanje na čekanju je od sredine 2021.

Grad Knin je, navode u Ministarstvu, više puta dostavljao dokumentaciju, a mijenjali su i idejni projekt - i sve je to utjecalo na trajanje postupka.

Iz odgovora Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine: "Izrađen je i procjembeni elaborat za predmetnu nekretninu koji prolazi evaluaciju od strane nadležnih službi. Ako procjembeni elaborat bude odobren, nastavit će se s postupkom darovanja."

A dugih pet godina traje postupak darovanja i za atraktivnu lokaciju uz rijeku Krku, pokazuje planove prvi čovjek grada.

Na 12 hektara nekadašnje vojarne planira se uređenje novog ulaza u Nacionalni park, hostel, kamp.

No država precizno propisuje za što se zemljište može koristiti. Pa je uvjet - urbanistički plan uređenja.

- Kad završimo s tom procedurom, idemo prema Vladi da nam konačno daruje bar ove dijelove koji su namijenjeni za neku nekomercijalnu djelatnost, a ovi koji su za komercijalnu djelatnost, to ćemo tražiti jednostavno da grad kupi, ističe gradonačelnik.

Naime, već su upozoreni da bi turistički sadržaji mogli biti sporni.

No odustati ne žele. Nedaleko od vojarne europskim novcem upravo grade mostove kako bi povezali obale Krke i Butižnice. Jer uvjereni su - kad se napokon realizira, projekt uz kršku ljepoticu bit će prekretnica u razvoju grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!