Knin spreman za sutrašnju proslavu, prijenos na HRT-u

04.08.2022.

Zadnja izmjena 12:10

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Generalna proba na Kninskoj tvrđavi

Generalna proba na Kninskoj tvrđavi

Foto: Matija Matko Švarc / HRT

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja sutra se, tradicionalno, obilježava u Kninu. U središtu grada počinje generalna proba za sutrašnji bogat program. HRT-ova novinarka Ivona Ramadža Čolić javila se u podnevni Dnevnik HTV-a iz kraljevskog grada, kazavši kako je generalna proba pokazala da je Knin je spreman za sutrašnju proslavu.

 27. obljetnicu VRO Oluja slavit će ove godine u Kninu nekoliko desetaka tisuća ljudi. Službeni dio svečane proslave počinje sutra u 9 sati kod spomenika hrvatske pobjede "Oluja 95" na Trgu dr. Ante Starčevića, polaganjem vijenaca za sve koji su dali živote za hrvatsku slobodu. Nakon toga preselit će se na stadion NK Dinara odakle će se na videozidu pratiti ceremonija podizanja hrvatske trobojnice na Kninsku tvrđavu.

Stijeg podižu članovi obitelji stradalih branitelja, ratni veterani, predstavnici vojske i policije. A uz podizanje zastave čitat će se imena 242 stradalih i dvoje nestalih branitelja tijekom Oluje.

Točno u 9.43, vrijeme kada su osloboditelji ušli u Knin, zagrmjet će zvona kninskih crkava. U Knin stižu i tri predsjednika, države, Vlade i Sabora, obrati će se prigodno okupljenima, a uz njih i umirovljeni general pukovnik Mladen Markač.

Jutarnji program završit će letačkim nastupom akrobatske grupe "Krila Oluje" i preletom helikoptera, te svetom misom.

Već danas, a bit će i izloženo i sutra, sve s čime raspolaže hrvatski vojnik, od čizme do kacige, pa do osobnog do teškog naoružanja.

- Očekuje nas prelet MIG-ova 21, a isto tako helikoptera. Tako da ćemo ove godine imati po prvi puta priliku vidjeti Black Hawk helikoptere ovdje. Isto tako Kiowe, koje smo imali prilike ranijih godina vidjeti. I u završnici kompletne svečanosti obilježavanja - nastup akro grupe Krila Oluje, poručio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić.  

- Što vam znači dizati hrvatski stijeg?

- To mi je posebna čast! Ne mogu opisati koja je to radost, koja je to snaga. Ovu zastavu kada sam držao, kao da sam sve svoje prijatelje pokojne držao u zagrljaju. To su oni bili, oni su ta zastava. Najveći mi je ponos, što sutra dižem tu zastavu. U čast njih, ne živih, živi će to vidjeti, ali oni nikada neće znati da se stijeg diže na taj dan, kada su oni nama oslobodili Hrvatsku, naglasio je umirovljeni poručnik Radoslav Juričev Sudac.   

Prijenos na HRT-u

Svaki detalj svečanosti, pratit će kamere HRT-a, a uz ekrane, dakako i cijela Hrvatska na našem Prvom programu.

Večeras pak, tradicionalno na Kninskoj tvrđavi, organiziran je prijem za generale. Knin poručuje i ove godine - junaštvo, pobjednički duh i zajedništvo, to je "Oluja". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!