Kolaps primarne pedijatrijske zaštite u Zadru

26.08.2023.

20:21

Autor: Marina Šaponja/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Manjak pedijatara

Manjak pedijatara

Foto: HTV / HRT

Kolaps primarne pedijatrijske zaštite u Zadru. Tri liječnice dale su otkaz, jedna odlazi u mirovinu, a nekoliko tisuća djece moglo bi ostati bez zdravstvene zaštite.

Prema mreži zdravstvene zaštite Zadar bi trebao imati 14 pedijatara u primarnoj zaštiti, a trenutačno ih je devet. Svi oni imaju upisan velik broj djece i dnevno pregledavaju 80 do 100 mališana. A kako sada stvari stoje, stanje će se zbog odlazaka u mirovinu i otkaza uskoro još pogoršati.

- Otkaz je dala još jednu kolegica koja je u Domu zdravlja. Ona je dala otkaz prije mene, a svoj otkaz je već najavila, odnosno raskid ugovora s HZZO-om i još jedna liječnica koja je u koncesiji, jedna liječnica je najavila mirovinu početkom sljedeće godine, rekla je Nevena Švorić, dr. med., pedijatrica.

Kamo će svi mali pacijenti, nitko ne zna, a roditelji su očajni. 

- Teška je sramota da smo se doveli u to da imamo dva pedijatra, praktički za mjesec dana na cijeli Zadar, naglašava Boris Stanišić, roditelj.

Prema riječima pročelnika, situacija je složena i u zadarskoj bolnici.

- U bolnici trenutno postoji samo šest pedijatara koji mogu dežurati. Što znači da bi svaki pedijatar morao dežurati pet puta mjesečno, govori Marko Kolega, županijski pročelnik za zdravstvo.

Na odjelu Pedijatrije zadarske bolnice nedavno su dvije pedijatrice dale otkaz.

- Mi svake godine u trećem mjesecu reagiramo, tražimo pomoć od lokalne samouprave, klinika, Ministarstva, međutim pomoći nema apsolutno nikakve, naglašava Edi Karuc, dr. Med., zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar.

- Prebukirani su zadarski pedijatri, prosjek broja djece u Hrvatskoj je 1250, zadarski pedijatri odrađuju oko 1300 djece. Inače, gornja granica u broju djece je 1190. Šteta bi bilo da se ta pedijatrija ugasi na primarnoj razini, istaknula je Mirjana Kolarek Karakas, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju.

O svemu je obaviješteno resorno ministarstvo od kojeg se očekuje hitna i pravovremena pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!