Komes: Nije nas rat otjerao, neće ni potres

08:58 / 29.12.2021.

Autor: Studio4/HRT/E.L.S.

Magdalena Komes

Magdalena Komes

Foto: HRT / HRT

- Današnji dan budi sjećanja na tragediju koja se dogodila u našem gradu. Petrinja je pretrpjela veliku štetu, još veća je tragedija jedan izgubljeni život. Međutim da je bila nastava u tijeku, da nije bilo prethodnog potresa, bilo bi zasigurno puno strašnije - izjavila je za emisiju Studio 4 gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.  

No, nepriliku su shvatili, kaže kao priliku za novi početak i za novi život jer je Banovina dugo godina bila zapušteno područje. Nestrpljivo očekuju proljeće jer se nadaju da će se obnova znatno ubrzati pa će se ljudi vratiti u svoje domove.

- Nije nas rat otjerao, vratili smo se, pa neće ni potres - rekla je.

Naglasila je da su štete u Petrinji ogromne - štete su na kućama, izgubili su praktički cijeli centar grada, zgrade ustanova, institucija... No, optimistična je, kaže da je obnova složeni proces koji iziskuje puno dokumentacije, ishođenje dozvola itd., Novim Zakonom o obnovi je sve to olakšano, pa sve bi moglo krenuti na proljeće.

Revitalizacija

Gradonačelnica Petrinje je istaknula da su se nakon rata obnovile kuće, ali ne i gospodarstvo, pa su mladi su otišli. Stoga, naglašava koliko je važna revitalizacija i pokretanje gospodarstva. Vjeruje da će Vladin program za revitalizaciju zaista pomoći u tome, ali je svjesna i koliko je važan zadatak lokalnoj upravi, koja bi trebala odraditi svoj dio posla, izraditi projekte, poticati suradnju svih sektora i iskoristiti sredstva koja imaju na raspolaganju.

Veliko hvala

Komes je zahvalila volonterima i svim dobrim ljudima koji su nakon potresa Petrinjcima odmah pružili ruku prijateljstva. Na to su, kaže, Petrinjci beskrajno zahvalni jer su jedino tako i uspjeli ostati u gradu. Pomagali su i strani državljani, privatnici, svi su oni zapravo održali na neki način život u Petrinji.

- U Petrinji se događa dosta toga, iako to sa strane možda i ne izgleda tako. Mnogo je objekata uklonjeno, otvorili smo prometnicu, završavamo dvoranu i dječji vrtić, radimo sve da zadržimo radna mjesta, može i bolje i svi ćemo se u tome truditi - poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!