16:39 / 23.01.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Kontrola guma: Nekima 1000 kuna kazne, nekima strugalica

-

-

Foto: - / -

Na sjeveru zemlje na određenim je cestama od 15. studenog do 15. travnja obvezna - zimska oprema.
Varaždinska policija provodi akciju provjere zimske opreme i ispravnosti guma na vozilima. Provjere se provode zato što se velik broj nesreća događa upravo zbog istrošenih guma koje ne prianjaju dobro na skliskom i mokrom kolniku. Također, zbog čestih naleta na divlje životinje, policija poziva na poštivanje znakova i prilagođavanje brzine.

Na sjeveru zemlje na određenim je cestama od 15. studenog do 15. travnja obvezna - zimska oprema. Na varaždinskoj obilaznici policija je jutros kontrolirala vozače.

- Sve četiri zimske gume na osobnom automobilu, ili ljetne gume s dubinom utora od 4 milimetara, rekao je Danijel Posavec iz PU varaždinske.

Vozači su bili savjesni - svi su imali zimsku opremu pa su umjesto kazne od 1000 kuna kao nagradu dobili strugalicu.

- Guma glavu čuva, ja koristim zimske gume i sve mora biti dobro jer zimski su uvjeti zeznuti, kazao je Danijel Risek.

U policiji nam kažu da vozači nisu ni svjesni kojem se riziku izlažu bez odgovarajuće zimske opreme.

- Pri temperaturama nižima od 7 stupnjeva analize su pokazale da zimska guma zbog svojih svojstava bolje prianja uz kolnik nego ljetna, rekao je Posavec.

Osim izlijetanja uzrokovanih lošim uvjetima na cesti, posljednjih tjedana česte su i nesreće zbog divljih životinja.

A gotovo da ne prođe dan na području Varaždinske županije da se ne dogodi nalet vozila na divlju ili domaću životinju. Tako je PU varaždinska tijekom prošle godine zabilježila 350 naleta. Iako štetu namiruje lovačko društvo iz osiguranja - vozač mora poduzeti sve da se nesreća ne dogodi.

- Pozivam vozače da na dionicama gdje je obilježeno da je divljač na cesti da prilagode i smanje brzinu, a što je bitno treba paziti i van ceste da do naleta ne dođe, rekao je Posavec.

Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno više od 1150 naleta na divlje životinje. Šteta je u prosjeku iznosila tisuću eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!