07:32 / 13.01.2022.

Autor: HRT

I danas više od 9 tisuća novozaraženih, broj preminulih prešao 13 tisuća

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Hrvoje Jelavić/Damir Špehar/Nikola Cutuk/ Marcus Brandt / PIXSELL/DPA

Hrvatska i drugi dan zaredom ima više od 9 tisuća novozaraženih koronavirusom - točnije 9157. Udio pozitivnih je 46 posto, što znači da je pozitivna gotovo svaka druga testirana osoba. U laganom je padu broj pacijenata u bolnicama, 67 ih je manje nego jučer, a na respiratoru 4-ero manje - hospitalizirano je 1755 pacijenta, na a respiratoru ih je 216. Preminule su još 23 osobe pa smo prešli 13.000 mrtvih. U proteklih tjedan dana imamo više od 48.600 slučajeva, što je najviše u protekle dvije godine i dvostruko više nego prije dva tjedna. Na testiranje se i dalje čeka danima. Na ove strašne brojeve, koje epidemiolozi povezuju s usporavanjem dnevnog ritma cijepljenja - upozoreno je i na sjednici Vlade.

Danas više nije bilo termina za PCR testiranje u Zagrebu prije 20. siječnja. Za brzo antigensko testiranje na punktovima domova zdravlja u Zagrebu nema slobodnih termina. U Županiji ih je 6, dnevno naprave 800 PCR testova i 100 brzih.  U Splitsko-dalmatinskoj županiji dnevno naprave oko 2500 PCR testova. Situacija se pogoršava i na istoku zemlje. Od 1012 testiranih pozitivna je gotovo svaka druga osoba.

Iako bi brzo antigensko testiranje trebalo pridonijeti boljoj kontroli zaraze, liječnici kažu da testove još nisu dobili, pa od testiranja u njihovim ordinacijama ni danas - ništa.

Ministar zdravstva odgovara.

- Danas je u ministartvu zdravstava složen dopis prema svim primarcima koji će detaljnije objasniti njihovu ulogu u svemu, rekao je Vili Beroš.

Testiranje bi trebalo početi idućeg tjedna jer je potrebna i administrativna operacionalizacija. Liječnike moli da testiraju svoje osiguranike, sve će im, kaže, biti plaćeno.

- Neki kažu  da sam u ratu s njima, to je aposlutna neistina, ja sam u ratu protiv virusa, a oni su moji suborci. Kad je riječ o testovima ravnatelji domova zdravlja su dobili naputak da naruče od zavoda testove i dostave određene potrebne količine prema predviđenim potrebama svim liječnicima, objasnio je Beroš.

Iako, nasreću, omicron ne izaziva težu kliničku sliku i ne puni bolnice, očekuje se porast broja zaraženih, a cijepljenje ne napreduje.

HZZO donio odluku o načinu plaćanja brzih antigenskih testiranja

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je u četvrtak odluku o načinu plaćanja testiranja brzim antigenskim testom (BAT) u u ordinacijama opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece.

Utvrđeno je da za postupak BAT-a koji uključuje i trošak testa cijena iznosi 62,05 kuna, dok postupak BAT-a bez troška testa (kada testove distribuiraju županijski zavodi za javno zdravstvo) stoji 41,30 kuna, priopćio je HZZO.

Testiranje BAT-om u oba postupka bit će plaćeno ordinacijama opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece izvan maksimalnog iznosa sredstava za provedbu dijagnostičko-terapijskih postupaka (limita), utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provedbi zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Beroš: Svjestan sam da su liječnici opterećeni, ali nismo u normalnim vremenima

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon današnje sjednice Vlade odgovarao je na pitanja novinara. Komentirao je između ostalog i promjenu strategije testiranja. Ministar smatra da bi liječnici mogli organizirati testiranje tijekom posljednjeg sata svog radnog vremena, a svaki mogući prekovremeni sat ili test bit će plaćen. 

Svjestan je, kaže, da su liječnici obiteljske medicine opterećeni i zahvalan im je, ali - poručuje - nismo u normalnim vremenima.

Plenković i Beroš o epidemiološkoj situaciji

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako u Hrvatskoj u proteklih sedam dana imamo više od 48.600 slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj u jednom tjednu u protekle dvije godine koliko epidemija traje. Ministar Beroš rekao je kako je u Hrvatskoj trenutno 53.051 aktivni slučaj zaraze, što znači da je grad veličine Karlovca trenutno obolio od COVID-a. Kad tome dodamo više od 22.000 sugrađana koji su u samoizolaciji, grad veličine Zadra je suspendiran u svakodnevnim aktivnostima, naglasio je.

ECDC objavio novu koronakartu

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ažurirao je novu koronakartu. Gotovo cijela Europa nalazi se u istoj, tamnocrvenoj boji. Iznimke su dio Mađarske, veći dio Poljske te Rumunjska.

EMA o učinkovitosti cjepiva na omikron

HALMED se oglasio priopćenjem u kojem izvještavaju o najnovijim saznanjima EMA-e o učinkovitosti cjepiva na omikron. Rezultati nedavno objavljenih ispitivanja pokazuju da je učinkovitost cjepiva protiv simptomatske bolesti niža uz omikron nego uz druge varijante te da s vremenom slabi. Kao rezultat, više cijepljenih osoba će vjerojatno razviti bolest uzrokovanu varijantom omikron.

Karin: U SDŽ i danas velik broj novooboljelih

Željka Karin
, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije izvijestila je da i danas imaju veliki broj novooboljelih. U zadnja dva, tri dana ne rastu brojke, ali se ni ne smanjuju posebno, poručila je.

U splitskom županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo posljednjih se dana utrostručio broj brzih antigenskih testova za koje je ministar Vili Beroš početkom tjedna najavio da će, uz PCR testove, i ovi po preboljenju biti dovoljni za dobivanje COVID potvrde, no vrijedit će samo u Hrvatskoj.


Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije kaže da danas bilježe rekordan broj pozitivnih osoba od početka pandemije. 

- U zadnja 24 sata obrađeno je 1012 uzoraka od kojih su 463 pozitivna. Najviše na području grada Osijeka - 236, a također moramo spomenuti i Đakovo gdje je 97 pozitivnih nalaza, rekao je.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji prvom dozom cijepljeno je malo više od 66 posto odrasle populacije, a dvjema njih gotovo 65 posto. U dubrovačkoj Sportskoj dvorani cijepi se dva puta tjedno, između 750 i 850 građana. Najviše ih prima booster dozu, a desetak posto dolazi po prvu, i to uglavnom oni koji su prethodno preboljeli COVID.

SUH protiv obveznog cijepljenja za starije od 65 godina

Sindikat umirovljenika usprotivio se u četvrtak mogućnosti uvođenja obveznog cijepljenja za starije od 65 godina. Upravni odbor SUH-a stoga traži od Nacionalnog stožera da se suzdrži od uvođenja bilo kakvih prinudnih mjera kojima bi se starije od 65 godina obvezalo na cijepljenje protiv COVID-a. Protivi se ne samo stoga što bi se time diskriminiralo baš tu dobnu skupinu, već držeći kako je pravo svakog pojedinca odabir cijepljenja i cjepiva, uz punu odgovornost za vlastito zdravlje i zaštitu zdravlja drugih sugrađana.

SUH naglašava i kako još nisu iskorištene sve druge moguće mjere za poticanje cijepljenja starijih, kao npr. uvođenje mobilnih timova i obilazak ruralnih i urbanih područja i cijepljenje u mjestima prebivališta ili boravišta. Pritom apeliraju na sve starije osobe i umirovljenike da se, do otkrića djelotvornijih načina prevencije i liječenja od covid-19, cijepe, uz puno povjerenje spram dostignućima znanosti.

Obiteljski liječnici protiv odluke da obavljaju brza antigenska testiranja

Po novom, uz PCR test kao dokaz bolesti priznaje se i brzi antigenski test. Moći će se napraviti u oko tisuću ordinacija primarne zdravstvene zaštite - kod liječnika obiteljske medicine, ginekologa, pedijatara. Zavodima za javno zdravstvo podijeljeno je 560 tisuća testova i dnevno će se na taj način moći testirati od 20 do 30 tisuća građana. Odluci se usprotivila Koordinacija obiteljske medicine. Tvrde da rade punim kapacitetom već dvije godine te da za masovno testiranje nemaju - ni vremena ni prostornih uvjeta.

- Mi smo kao obiteljski liječnici o toj predviđenoj obvezi saznali prije dva dana, s press konferencije, putem medija, i to na način da već od sutra mi to počinjemo raditi. Nitko nas ništa nije pitao, nitko uopće nije problematizirao na koji bi se način organizacijski i operativno to moglo provesti i je li to u našim ordinacijama uopće provedivo. To je ono što je šokantno! - izjavila je jutros u emisiji HTV-a Studio 4 Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine.

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, također gostujući u Studiju 4, priznaje da je veliki teret na obiteljskoj medicini.

- Ja sam epidemiolog, ne bavim se organizacijom zdravstvene zaštite, ne znam kako je to od danas do sutra rečeno obiteljskoj medicini. Znam da je obiteljska medicina to i prije radila za zdravstvene djelatnike, za one koji nisu cijepljeni pa su se morali dva puta tjedno testirati - kaže Mayer, a na pitanje kako ona misli da će i zaraženi i oni koji to nisu boraviti u istoj prostoriji, kaže:

- Sigurno će se pacijenti trebati razdvojiti. Dakle, oni koji su došli na testiranje će dobiti jedne termine, ostali će dobiti druge termine, odgovara i dodaje kako vjeruje da će se ovih dana u ministarstvu sigurno razgovarati o tome kako će to organizacijski izgledati.

- Ići će detaljna preporuka, hoće li to biti danas ili sutra, to mi je teško reći. Ali sigurno će se morati razdvojiti i morat će se raditi po pravilima epidemiološke struke, poručila je.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije s osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!