11:04 / 30.04.2021.

Autor: HRT

Stožer produžio mjere do 15. svibnja, ublažio neke od njih

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

S 2007 novih slučajeva zaraze epidemija koronavirusne bolesti u našoj zemlji se nastavlja. Među testiranima bilo je 21,6 posto pozitivnih uzoraka. Preminula je, nažalost, još 41 osoba. Na COVID odjelima je 2237 pacijenata, na respiratoru 253 s najtežom kliničkom slikom. 

Trend pada broja novozaraženih nastavlja se i ovaj tjedan. On je u odnosu na tjedan dana prije manji za 13,5 posto. Na ozbiljnost situacije i dalje itekako ukazuje broj preminulih, među kojima je danas i 26-godišnja osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš i danas uvjerava da platforma CijepiSe i dalje funkcionira. Istaknuto je na koneferenciji i da je jučer oboren rekord kada govorimo o cijepljenima, jučer je utrošeno više od 46 tisuća doza.

Krunoslav Capak
rekao je na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera za Civilnu zaštitu da su u svojim privremenim preporukama o cijepljenju protiv bolesti Covid 19 između ostalog naveli odluku o tome da se osobe koje su preboljele Covid 19 trebaju cijepiti samo s jednom dozom cjepiva.

Novosti o mjerama

Što se tiče mjera na nacionalnoj razini, neke su promijenjene. U dvije županije, Splitsko-Dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, one s eublažavaju, pa će primjerice lokali raditi do 22 sata, a moći će se prodavati i alkoholna pića mimo onog vremena koje je do sada određeno.

 - Iako je epidemiološka situacija nešto povoljnija, to naravno ne znači da se možemo opustiti i da možemo krenuti s ozbiljnijim popuštanjem uvedenih mjera u ovom trenutku. Stoga je Stožer produžio do 15. svibnja primjenu odluka koje se odnose na okupljanja, rad trgovina, javni prijevoz i ograničenja prelaska prekograničnih prijelaza RH. Jedino u ovoj zadnjoj je, na prijedlog HZJZ-a, bilo nekoliko tehničkih izmjena, od kojih se može izdvojiti: za osobe koje u RH dolaze iz država ili regija EU, ili iz država Schengenskoga prostora, ili država pridruženih Schengenskom prostoru, a ulazak im je omogućen na temelju brzog antigenskog testa, te osobe više neće morati ponoviti testiranje ako u RH ostaju duže od 10 dana, izvijestio je na konferenciji ministar Davor Božinović.

Osobama koje su preboljele Covid 19 i imaju potvrdu o preboljenoj bolesti te su nakon što su preboljele Covid 19 cijepljene najmanje jednom dozom cjepiva, imat će izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR-a ili brzoga antigenskog testa ili karantene.

Osim nacionalnih odluka, Stožer je danas na prijedloge županijskih stožera donio i šest regionalnih odluka. Za područje Grada Zagreba i Šibensko-kninske županije produljena je važnost mjera koje su trenutačno na snazi do 15. svibnja, rekao je Božinović. Za Zadarsku i Brodsko-posavsku također, samo što je primjena produljena do 9. svibnja za Zadarsku, odnosno do 16. svibnja za Brodsko-posavsku županiju.

- Imamo i određeno ublažavanje uvedenih mjera, odnosno primjenu mjera koje su uvedene nacionalnom odluko, a s obzirom na poboljšanje epidemiološke situacije na njihovom području koje su predložili stožer Splitsko-dalmatinske županije i stožer Dubrovačko-neretvanske županije. Tako da na području splitsko-dalmatinske županije se zabrana prodaje alkoholnih pića će sada biti od 22 sata do 6, a ne od 20 do 6 ujutro, kako je bilo dosad, rekao je Božinović.

Dodao je i da će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata i svih iz te kategorije moći odrediti u trajanju od 6-22 sata, a ne do 20 sati kako je bilo do sada.

- Također nema više ograničenja za škole stranih jezika da nastavu mogu održavati samo online ili na drugi način za održavanje kontakata na daljinu, rekao je.

Što se tiče stožera Dubrovačko-neretvanske županije, on je predložio - a Nacionalni stožer prihvatio, da se zbog bolje epidemiološke situacije u dolini Neretve, od ponedjeljka 3. svibnja, stavljaju izvan snage odluke kojima su uvedene posebne mjere za gradove Metković, Ploče i Opuzen, te općine Pojezerje, Slivno, Kula Norinska i Zažablje.

Markotić: ECDC smatra da je previsok broj oboljelih na dnevnoj bazi

Alemka Markotić izvijestila je na konferenciji o nekim saznanjima s jučerašnje Znanstvene platforme Europske komisije, otkrivši tako da ECDC smatra da je previsok broj oboljelih na dnevnoj bazi, čak u 10 zemalja on iznosi više od 500 na 100.000 ljudi. U Europi je, što se tiče varijanti virusa, preko 90 posto dokazanih varijanti britanskog soja. Ostali sojevi, brazilski i južnoafrički, se detektiraju, međutim ono što je ohrabrujuće - nije zabilježen porast tih sojeva između i unutar zemalja.

Ministar Beroš odgovarao je na konferenciji i na pitanja novinara o tome što Uskok radi u Ministarstvu zdravstva kada govorimo o stranici koronavirus.hr.

Evo što je rekao:

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 14 507. Među njima je 2 237 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 253 pacijenta. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 332 183 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 7 081 preminula, ukupno se oporavilo 310 595 osoba od toga 2 337 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 33 938 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 804 187 osoba, od toga 9 282 u posljednja 24 sata. Zaključno s 29. travnjem utrošeno je 872 726 doza, a cijepljeno je 682 757 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 490 230 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 189 969 osoba. Za 2 558 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljene.

Pregled najnovijih informacija pratite na #koronavirus

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!