08:31 / 30.04.2021.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Britanija - primjer uspješne kampanje cijepljenja

default error photo

Spas je u masovnom cijepljenju. Potvrđuje to primjer Izraela, a sada i Velike Britanije - u kojoj imaju najmanji broj novih slučajeva zaraze i preminulih još od prošloga ljeta. 

Zemlja se djelomično otvorila. No, unatoč tomu - premijer Johnson na udaru je kritika. Broj zaraženih u Engleskoj najniži je u posljednjih devet mjeseci. U proteklih tjedan dana u Velikoj Britaniji zaraženo je manje od šesnaest tisuća ljudi, a početkom siječnja u jednom su danu imali gotovo sedamdeset tisuća novih slučajeva.

U suzbijanju epidemije ključnu je ulogu imala uspješna kampanja cijepljenja.

- Cjepivo nam pomaže da vratimo slobodu i moramo zaštititi taj napredak. Najveća su opasnost nove varijante virusa. Zbog toga pripremamo planove za davanje dodatnih doza cjepiva, kazao je britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

Dogovorili su, stoga, kupnju još 60 milijuna doza Pfizerova cjepiva. Dosad se cijepilo oko 34 milijuna Britanaca, više od polovine stanovnika, a drugu je dozu cjepiva dobilo više od 14 milijuna ljudi. Primjer građanima dao je i ministar zdravstva.

- Ovo mi je prva doza cjepiva. Kraljica je rekla da ne boli, pa ću joj vjerovati, naglasio je Hancock.

Odabrano cjepivo - osporavana AstraZeneca kojom je i cijepljena većina Britanaca.

- Dobro je prošlo, jedva sam išta osjetio, poručio je britanski ministar zdravstva.

"Ne zaboravite doći ponovno za 12 tjedana."

Dok broj oboljelih pada, čak milijun ljudi više testiralo se brzim testovima na COVID-19 nego tjedan prije. Svima u Engleskoj takvo je testiranje besplatno, i to dvaput tjedno. Unatoč dobrim rezultatima, na račun britanskog premijera stižu žestoke kritike zbog navodnih izjava na vrhuncu pandemije.

- Više je medija ovaj tjedan prenijelo, na temelju brojnih izvora, da je potkraj listopada premijer rekao kako bi mu bilo draže da se tijela slažu na hrpu nego da uvede još jedan lockdown. Premijeru, jeste li to rekli?, pitao je čelnik oporbene Laburističke stranke Keir Starmer.

- Nisam. A ako planirate iznositi takve optužbe u ovom domu, trebate reći gdje ste ih čuli i koga točno citirate, kazao je britanski premijer Boris Johnson.

Suzbijanju širenja zaraze pridonosi i učinkovit britanski sustav otkrivanja bliskih kontakata oboljelih - uspješno se detektiraju u gotovo 90 posto slučajeva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!