Koronavirus - najnovije informacije

16.11.2020.

07:25

Autor: I.Z./HRT

default error photo
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 85.519 osoba zaraženih novim koronavirusom.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 1313 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15699. Među njima je 1816 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent. Preminule su 33 osobe.

A samo nekoliko dana nakon što je Pfizer objavio obećavajuće rezultate svoga cjepiva, sjajne vijesti nam stižu i iz Moderne - ta je američka farmaceutska kompanija danas objavila da njezino cjepivo protiv koronavirusa ima učinkovitost od gotovo 95% što pokazuju prvi rezultati kliničkog ispitivanja. Opširnije

➡️ Sve o koronavirusu

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 85519 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1082 preminulo, ukupno se oporavilo 68738 osoba od toga 2507 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 35071 osoba.Do danas je ukupno testirano 624 393 osoba, od toga 4861 u posljednja 24 sata. Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije. Opširnije


Koronavirus u Hrvatskoj

➡️ Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja kazao je u emisiji "Studio 4" kako je najvažnije očuvanje zdravlja naših građana, ali da bi ugostitelji opstali, potrebne su ekonomske mjere. Opširnije

➡️ U Gradu Zagrebu danas će se održati sastanak zbog uvođenja novih mjera i masovnog testiranja, doznaje portal HRT-a.

➡️ Epidemiolog Branko Kolarić u emisiji HTV-a Studio 4 kazao je kako za uvođenje novih mjera mandat ima Stožer i to je između ostalog i političko pitanje. Opširnije

➡️ Profesor Ivan Đikić iz Frankfurta kazao je za portal HRT-a da drugačije gleda na povećanje broja oboljelih i umrlih od Covid-a19 u Hrvatskoj. Suprotno onome što se može pročitati u medijima ovih dana, ne misli da smo dosegli vrhunac epidemije. Opširnije

Izvješća županijskih stožera
:

➡️ Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području županije zabilježeno je 80 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Pod mjerom samoizolacije trenutno se nalazi ukupno 1.359 osoba. Zbog kontinuirano nepovoljne epidemiološke situacije, na danas održanoj sjednici županijskog Stožera CZ utvrđen je prijedlog uvođenja dodatnih epidemioloških mjera za područje Brodsko- posavske županije koji će biti poslan nacionalnom Stožeru CZ radi donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko- posavske županije.

➡️ Tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 167 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Opširnije

➡️ Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 387 obrađenih testova danas je 147 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju. Preminule su dvije osobe. Ukupno 1937 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 134 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 8 osoba nalazi na respiratoru.

➡️ U zadnja 24 sata u laboratoriju za mikrobiologiju KBC-a Osijek testirano je ukupno 403 uzoraka, odnosno 338 za područje Osječko-baranjske županije od kojih je 142 nalaza bilo pozitivno na koronavirus. Preminule su četiri osobe. Od početka epidemije do sada na području županije pozitivan nalaz na koronavirus je utvrđen za 5.663 osobe, do sada je izliječeno 4.515 osoba, preminula je 91 osoba, pa je trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) 1.057. Na području županije trenutno je u samoizolaciji 1.506 osoba koje su kontakti pozitivnih osoba.

➡️ U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije sedam osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Trenutno su 164 aktivna slučaja. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 533 osobe.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 64 osobe, jedna je osoba umrla, a testirano je 168 osoba, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite napomenuvši da se tijekom nedjelje testiraju i obrađuju samo hitni slučajevi. Ozdravile su 162 osobe, pa su sada u županiji aktivna 1462 slučaja Covida-19.

➡️ U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata od koronavirusa je oboljelo 175 osoba, a zaraza je ušla u jedan dom za starije s područja Dugog Sela gdje su pozitivna tri štićenika, dok su u jednom centru za rehabilitaciju sa šireg dugoselskog područja pozitivna četiri štićenika. Opširnije

➡️ Na području Zadarske županije 48 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 194 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 1522 stanovnika županije. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirana su 32 bolesnika od kojih je 4 na respiratoru.

➡️ Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata uzet je 221 uzorak, od čega su evidentirana 4 slučaja pozitivnih na virus COVID 19 u toj županiji. Dvije osobe su preminule. U proteklih 24 sata oporavilo se 98 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 179. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 18 469 uzoraka. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 88 pacijenta pozitivna na virus COVID 19, od toga je njih sedam hospitalizirano unutar 24 sata. Na respiratoru se nalazi 10 Covid pozitivnih pacijenata.

➡️ U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježena su tri nova slučaja  zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminule su tri osobe. U Karlovačkoj županiji  ukupno je  do sada  oboljelo  2027 osoba. U OB Ogulin na COVID odjelu leži 26 pacijenata. U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 571 osoba.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 50 novih pozitivnih osoba na COVID-19. Preminulo je 5 osoba. U protekla 24 sata testirano je 119 osoba.

➡️ Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno 57 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tretno je aktivno 407 slučajeva bolesti COVID-19,  44 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 39 osoba, od kojih je sedam na respiratoru. Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je ukupno 1397 slučajeva bolesti COVID-19.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 60 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađena su 33 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 22 355 uzoraka. U samoizolaciji je 860 osoba, a od početka pandemije utvrđeno je ukupno 96 slučaja kršenja samoizolacije.

➡️ Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić kazala je kako je u Gradu Zagrebu u posljednih 24 sata zabileženo 291 novooboljeli od koronavirusa. Dodala je da su zaraženi povezani s radnom mjestom, dolaskom iz inozemstva i obiteljskim okupljanjima. Pročelnik za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč rekao je kako je situacija i dalje teška.

- I dalje je složena i teška situacija. Kada je u pitanju zdravstveni sustav, 162 zdravstvena djelatnika su pozitivna, a u izolaciji 161 djelatnik. To izrazit otežava djelovanje. U karanteni Grada Zagreba imamo sedam pacijenata, rekao Jeleč.

Grad Zagreb razmatra mogućnost u okviru postojećih mjera pronaći način pomoći građanima u borbi protiv koronavirusa, te će gradonačelnik Milan Bandić osobno predstaviti mjere ako do njih dođe, a za sada se i dalje djeluje u okviru postojećih mjera, rekli su u zagrebačkom Stožeru. Opširnije ➡️ U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jedna osoba preminula. Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 26  pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih 3 na respiratoru. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 1013 osoba.

➡️ S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 19 je novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupno su oboljele 843 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 115 aktivnih slučaja, 697 osoba je izliječeno te 31 osoba preminula. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 14 osoba. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 564 osobe.

➡️ U Krapinsko-zagorskoj županiji u posljednja je 24 sata zabilježen 31 novi slučaj zaraze koronavirusom. Oporavilo se dodatnih 16 osoba pa je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze 974, a u samoizolaciji je 1231 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana na liječenju je 69 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je osam na respiratoru.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je dvadeset novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

➡️ U posljednja 24 sata u Istarskoj županiji zabilježeno je 75 novozaraženih osoba. U Općoj bolnici Pula, preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1939. godište) sa značajnim pridruženim kroničnim bolestima. Izliječeno je 48 osoba. U županiji je trenutno 578 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 547 osoba.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 243 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 225 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 18 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 653 osobe, a ukupno je testirano 14958 osoba.

Koronavirus u svijetu

➡️ Američka farmaceutska kompanija Moderna danas je objavila da njezino cjepivo protiv koronavirusa ima učinkovitost od gotovo 95%, govore to njezini rani podaci. Opširnije ➡️ Zemlje diljem svijeta se i dalje suočavaju s velikim brojem novih slučajeva zaraze koronavirusom, uključujući i Rusiju koja danas ima rekordnih 22.778 novozaraženih i otvara privremene bolnice kako bi mogla prihvatiti sve više teško oboljelih od Covida-19. Opširnije 

➡️ U Bosni i Hercegovini danas je potvrđen razmjerno mali broj od 726 novih slučajeva zaraze koronavirusom, no istodobno je postavljen novi crni rekord jer su čak 73 zaražene osoba preminule, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. Opširnije

➡️ Britanski premijer Boris Johnson rekao je da se osjeća odlično nakon što je bio u kontaktu sa zaraženom osobom i da će voditi vladu putem Zooma za vrijeme dvotjedne samoizolacije u Downing Streetu. Opširnije

➡️ U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1792 testa potvrđena 501 nova zaraza koronavirusom, uz 27,96 posto pozitivnih nalaza, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 34 ljudi, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada. Opširnije

➡️ Novi koronavirus cirkulirao je Italijom od rujna 2019. godine, pokazuje studija Nacionalnog instituta za rak (INT) u Milanu, ukazujući na to da se COVID-19 mogao proširiti izvan Kine ranije nego što se do sada mislilo. Do sličnih rezultata je došlo i  Sveučilište u Sieni. Opširnije

➡️ Njemačka kancelarka Angela Merkel danas će održati sastanak videovezom s premijerima saveznih pokrajina o epidemiološkoj situaciji u zemlji, a očekuje se da će uvesti nova ograničenja u pandemiji koronavirusa. Opširnije

➡️ Broj slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama jučer je prešao 11 milijuna, prema Reutersovim podacima dok treći val zaraze raste diljem zemlje. Opširnije

➡️ Ako vas danas desetero sjedi za stolom u Pragu, rizik da je najmanje jedna osoba zaražena koronavirusom iznosi 58 posto. U Parizu je rizik 32, a u Washingtonu 18 posto. Opširnije

➡️ Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un naredio je pooštravanje mjera zbog pandemije koronavirusa, dok je predsjedavao sastankom politbiroa vladajuće Radničke stranke, objavila je danas državna novinska agencija KCNA. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!