08:08 / 03.12.2020.

Autor: M.M./HRT

Koronavirus - najnovije informacije

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4534 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV.
U posljednja 24 sata zabilježeno su 4534 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23.942. Među njima je 2.501 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 258 pacijenata. Preminulo je 48 osoba.

➡️ Sve o koronavirusu

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 139.415 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 1.964 preminule, ukupno se oporavilo 113.509 osoba od toga 3.154 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 57.894 osobe. Do danas je ukupno testirano 780.257 osoba, od toga 11.166 u posljednja 24 sata.

➡️ U zagrebačkoj Areni u ponedjeljak je preminuo pacijent s koronavirusom, a ne od koronavirusa, rekao je za HRT-ov portal koordinator za Arenu prof. Davor Vagić iz KBC-a Sestre milosrdnice.

- Pacijent je bio u terminalnom stanju tumorske bolesti. To znači da je bio u neizlječivom stanju i radilo se o očekivanom ishodu, nažalost. Prije otpusta u palijativnu skrb čovjek je napravio kontrolni test i tada se pokazalo da je Covid pozitivan. Kako nije mogao ići u centar za palijativnu skrb jer je Covid pozitivan, preseljen je u stacionar Arene i dogodio se očekivani ishod. Dakle pacijent nije imao Covid simptome, ali je imao pozitivan Covid bris, pojasnio je profesor Vagić. Opširnije  

➡️ Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na konferenciji za novinare kako u medicini uvijek postoji mogućnost da se zdravstveno stanje nekog pacijenta pogorša te da je zagrebačka Arena na to spremna. Kazao je i kako nema informaciju o preminuloj osobi u zagrebačkoj Areni te da će se raspitati o tome. Također je kazao kako ne vjeruje da bi iz KB Dubrava prebacili u Arenu nekog pacijenta koji je teže bolestan. Napominje da je Arena predviđena kao tercijarni centar u kojem se ne nalaze pacijente teže oboljeli. Opširnije  ➡️ Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je na početku sjednice kako posljednjih sedam dana imamo povećanje broja zaraženih za 9 posto, te da je na ovako visoke brojeve, opterećenje na bolnice i dalje veliko. Istaknuo je kako to znači i velik broj teško oboljelih i preminulih i zato se treba pridržavati mjera. Kazao je da odobrenje Pfizerovog cjepiva očekuje do kraja godine, a cijepit će se prioritetnim redosljedom. Dodao je i da će cjepiva biti besplatna.➡️ Ministar Beroš na sjednici Vlade izjavio je da je u proteklih tjedan dana broj hospitaliziranih sa Covidom-19 porastao za 18 posto u odnosu na tjedan ranije, te je najavio donošenje odluke o dodatku na plaću zdravstvenim radnicima koji skrbe o zaraženima. Istaknuo je kako se intenzivno prati rad bolničkog sustava te potrebe za liječnicima i medicinskim djelatnicima, respiratorima i drugom opremom. Beroš je naglasio kako je smisao izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se uvode kazne za nepridržavanje epidemijskih mjera, prevencija, a ne penalizacija.➡️ Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da su inspektori ravnateljstva Civilne zaštite od 30. studenog izvršili ukupno 1023 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja pri čemu su izdali 76 upozorenja.

➡️ Na sjeveru Hrvatske i dalje je loša epidemiološka situacija. Ravnatelj županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak u Studiju 4 rekao da je u njegovoj bolnici trenutačno 120 pacijenata te da su tri osobe starije životne dobi preminule. Dio pacijenata premješten je na drugu lokaciju. Varaždinska županija posljednji je tjedan imala 2024 nova slučaja, a broj novozaraženih u sedam dana na 100.000 stanovnika visokih je 1200. Opširnije ➡️ Velika Britanija prva je odobrila cjepivo protiv Covida 19. Epidemiolog Bernard Kaić rekao je u Studiju 4 da su iza odobrenja cjepiva opsežna pretklinička i klinička istraživanja kojima se dokazuje sigurnost primjene i djelotvornost cjepiva. Što se tiče najmlađih, Kaić je rekao da oni nisu prioritet, te da za sada ni jedno cjepivo nije registrirano za djecu, međutim, smatra da bi se nakon četvrte faze ispitivanja, tijekom 2021., cijepljenje moglo proširiti i na mlađu populaciju. Očekuje da tijekom siječnja i veljače cjepiva svih proizvođača dobiju odobrenje. Opširnije  ➡️ Saborski zastupnici raspravili su prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuju kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom koji vladajući podupiru, dok oporbeni zastupnici smatraju da predložene mjere neće dati rezultata. Opširnije  

Koronavirus po županijama➡ U Gradu Zagrebu 669 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Opširnije 

➡ Na području Splitsko-dalmatinske županije 563 su nozaražene osobe, što je najviše dosad u jednom danu, a tri osobe su preminule. Najviše ih je iz Splita - 201. Ukupno se 3063 osobe nalaze u samoizolaciji, na bolničkom liječenju su 172 covid pozitivne osobe, dok je 11 osoba na respiratoru. Opširnije

➡ U Primorsko-goranskoj županiji od testiranih 950 osoba 492 su dobile pozitivan nalaz. Ozdravljenih je 237. Broj aktivnih slučajeva je 2960. Hospitalizirane su 122 osobe, od kojih je 16 na respiratoru. Preminulo je pet osoba. Opširnije   ➡ U Virovitičko-podravskoj županiji 53 su nova slučaja zaraze, dvije su osobe preminule. Umrla je 80-godišnja žena i 87-godišnji muškarac. Oboje su bili korisnici Doma za stare i nemoćne "Vedrana" u Pitomači u kojem je u ponedjeljak koronavirusom zaražena 51 osoba. Najviše novooboljelih je iz Virovitice, njih 20 i Slatine gdje je pozitivan nalaz na koronavirus imalo 11 osoba. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 45 oboljelih, a u KBC Osijek hospitalizirana je jedna osoba s područja ove županije. 

➡ U Osječko-baranjskoj županiji na koronavirus pozitivno 298 osoba, a preminulo je osam. Najviše ih je s područja grada Osijeka s prigradskim naseljima (169). Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 230 osoba, i to 181 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 43 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice 49. U samoizolaciji nalazi se 2.613 osoba.

➡ Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 272 novopozitivne osobe. Oporavilo se 160 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva 1.560. U samoizolaciji se nalaze 1.134 osobe. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalaze se 34 pacijenta sa SARS CoV-2 infekcijom. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 77 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 11 na respiratoru. Preminulo je šest osoba.

➡ U Varaždinskoj županiji evidentirano je 258 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 669 uzoraka. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 269 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga je 118 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 24 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od kojih je 23 na respiratoru, 83 ih je u Klenovniku i 44 u Novom Marofu. Preminulo je šest osoba. S kućnog liječenja otpušteno je 240 osoba. Aktivnih je 2480, a na liječenju kod kuće nalazi se 2211 osoba. Opširnije  

➡ U Međimurskoj županiji testirano je 524 osoba od čega je evidentirano 253 pozitivnih slučajeva. Oporavilo se 170 osoba. Broj aktivnih slučaja je 1.672. Hospitalizirano je 120 pacijenta, a na respiratoru se nalazi 11 osoba. Preminule su tri osobe. Tijekom jučerašnjeg dana aktiviran je tercijarni respiratorni centar kao izdvojeni zdravstveni prostor za pozitivne Covid pacijente, u kojem je u ovom trenutku 13 pacijenata. Opširnije  

➡ U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je 220 novih slučajeva bolesti COVID-19. Trenutno je aktivno 954 slučajeva, ozdravilo je 64 osoba, a na bolničkom liječenju nalaze se 92 osobe. Danas je započelo izuzimanje uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus u Križevcima i Đurđevcu.

➡ Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 188 novih slučajeva, a preminula je jedna osoba. Aktivnih slučajeva je 769. Hospitalizirana je ukupno 81 osoba od čega u slavonskobrodskoj bolnici 55 osoba, a u novogradiškoj bolnici 26 osoba. Deset hospitaliziranih osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se nalaze ukupno 2.273 osobe.

➡ U Zagrebačkoj županiji zabilježen je 171 novi slučaj koronavirusa, a izliječeno je 169 osoba. Najviše zaraženih je iz Velike Gorice - 40, Samobor - 31, Jastrebarsko - 19 i Sveta Nedelja - 14. Trenutno su aktivna 3673 slučaja. Samoizolacija je propisana učenicima 15 razreda osnovnih škola i učenicima dva razreda srednjih škola.

➡ U Vukovarsko-srijemskoj županiji 155 je novih pozitivnih osoba. Hospitalizirane su 72 osobe, a u samoizolaciji se nalazi 1828 osoba. Virus se probio i u Dom za starije i nemoćne u Iloku. Zaraženo 17 korisnika i 16 djelatnika, potvrđeno je iz te socijalne ustanove. Opširnije 

➡ Na području Zadarske županije 149 je novozaraženih osoba koronavirusom. U izolaciji i samoizolaciji je 2528 stanovnika, a izliječeno je još 278 osoba. Testiranjem u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar ustanovljeno je da su jedna djelatnica i tri štićenika pozitivna na koronavirus. U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelu hospitalizirana su 62 bolesnika od kojih je devet na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju su 24 pacijenta.

➡ U Sisačko-moslavačkoj županiji 149 je novopozitivnih osoba. Najviše ih je s područja grada Siska - 96.

➡ U Karlovačkoj županiji potvrđena su 143 nova slučaja koronavirusa, a jedna je osoba preminula. U samoizolaciji se nalaze 1144 osobe. U samoizolaciji su i 132 djelatnika triju bolnica - iz karlovačke 56, ogulinske 55 i dugoreške 21. Na bolničkom liječenju 107 covid-pozitivnih pacijenata - u Karlovcu 62, od kojih je petoro na respiratoru, u Ogulinu 32 i u Dugoj Resi 13.

➡ Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 100 novih slučajeva. Četrdeset i dvije novozaražene osobe s područja grada Daruvara vezane su uz jedan dom za starije i nemoćne osobe u kojem je već bilo potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 37 pacijenata, od toga je šest na respiratoru. U samoizolaciji je 2111 osoba. Opširnije 

➡ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 92 novozaraženih, a jedna osoba je preminula. Izliječeno je 29 osoba. Hospitalizirano je 49, pet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih jedan na neinvazivnoj ventilaciji, a četiri na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1457 osoba.

➡ S područja Ličko-senjske županije 85 je novooboljelih osoba, a izliječene su 32 osobe. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 1383 osoba.

➡ U Istarskoj županiji ispitano je 461 uzoraka od kojih je 84 pozitivno na koronavirus. Za 62 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod sedam osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Zagreb (4), Rijeka (3). Izliječeno je 135 osoba. Trenutno je 647 aktivnih slučaja, a u samoizolaciji nalazi se 1327 osoba.

➡ Na području Šibensko-kninske županije 60 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije, najviše njih 40 ih je s područja Šibenika. Oboljela je i jedna korisnica Cvjetnog doma u Šibeniku. Trenutno su 433 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 37 osoba, od kojih su dvije osobe na respiratoru, a u kninskoj bolnici trenutno se liječi ukupno 17 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 1400 osoba.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji od 228 obrađenih uzoraka 60 je pozitivno na Covid-19. Trenutno je aktivno 429 slučajeva, 372 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 57 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1015 osobe.

Koronavirus u svijetu

➡️ U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1772 novih zaraze koronavirusom, a umrlo je još 45 oboljelih od posljedica Covida-19. Slovenska vlada odredila je kriterije prema kojima će se postupno "otvarati" pojedine djelatnosti nakon najstrožih mjera uvedenih prije pet tjedana, koje još nisu dale željeni rezultat. Opširnije  

➡️ Saznanja o obećavajućim cjepivima protiv Covida-19 su "fenomenalna" i "potencijalno mijenjaju igru", rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge  dan nakon što je Britanija postala prva zapadna zemlja koja je odobrila uporabu cjepiva. Opširnije  

➡️ Kardinal Vinko Puljić smješten je u bolnicu u Sarajevu zbog mogućih komplikacija zdravstvenog stanja proučenih zarazom koronavirusom, no njegovo stanje je stabilno, a hospitaliziran je iz preventivnih razloga. Opširnije 

➡️ U Španjolskoj će tijekom božićnih blagdana blago popustiti restriktivne mjere za zaustavljanje koronavirusa pa će u kućama biti dopušteno okupljanje 10 osoba umjesto sadašnjih šest, a bit će dopušteno i posjećivanje rodbine, najavio je španjolski ministar zdravstva Salvador Illa. Opširnije 

➡️ U Bosni i Hercegovini ponovo je potvrđeno nešto više od 1100 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nešto manje nego dan ranije, a 36 zaraženih osoba je umrlo, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo. Opširnije 

➡️ Vlade diljem Europe strahuju od novog vala koronavirusa nakon Božića i Nove godine pa u skladu s tim donose mjere i polažu sve nade u cjepivo protiv covida-19 u vrijeme kada je u svijetu zaraženo više od 64,26 milijuna ljudi, a umrlo je gotovo 1,5 milijun. Opširnije  

➡️ Državni epidemiološki institut Robert Koch priopćio je da su mjere zatvaranja u Njemačkoj polučile djelomičan uspjeh, ali da je broj novozaraženih još uvijek previsok. Opširnije  

➡️ Broj ukupno zaraženih koronavirusom od početka pandemije u svijetu uskoro će dosegnuti 65 milijuna, aktivnih slučajeva 18 i pol milijuna, a umrlih je više od milijun i pol. Najteže je stanje i dalje u Sjedinjenim Američkim Državama. Imaju najviše novozaraženih, ukupno zaraženih, trenutačno zaraženih i preminulih. Opširnije  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!