07:28 / 27.10.2021.

Autor: HRT

U Hrvatskoj 4571 novozaraženi, najviše ove godine

Hrvatska ima najviše novozaraženih koronavirusom ove godine - 4571.

Hrvatska ima najviše novozaraženih koronavirusom ove godine - 4571.

Foto: Luka Stanzl / HRT/Pixsell

Hrvatska ima najviše novozaraženih koronavirusom ove godine - 4571. Posljednji je put više od 4 tisuće novozaraženih zabilježeno u prosincu prošle godine. Preminulo je 26 osoba. U bolnici se liječi 1207 pacijenata, od kojih 153 na respiratoru. Ministar zdravstva Vili Beroš usporedio je epidemiološku situaciju s istim danom prošle godine.


- Ako kompariramo sadašnji trenutak s istim trenutkom pošle godine, tada smo imali novozaraženih 1413. Dakle, znatno manji broj, rekao je ministar Beroš dodavši kako su to elementi koji ukazuju na ozbiljnost ove bolesti.


Moramo tek sagledati je li to doista utemeljeni trend da je u ovom četvrtom valu broj hospitaliziranih malo manji u odnosu na broj novozaraženih nego u prethodnim valovima, poručivši: "Ne trebamo se zavaravati i ne trebamo se opustiti".

Samo u Zagrebu je zaraza koronavirusom potvrđena kod novih 1168 osoba u protekla 24 sata. Redovi za testiranje i danas su veliki.

Petero djece hospitalizirano


U utorak je u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" bilo petero hospitalizirane COVID pozitivne djece, rekao je jučer Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike.


Kod odraslih bolesnika posebno zabrinjava podatak da je prosječna dob trenutnih bolesnika u COVID dijelu intenzivne 46 godina.


- Nažalost, mnogi dođu u fazi kada je bolest uznapredovala, tako da je onda i sam proces i daljnji tijek liječenja kompliciraniji s mogućnošću većih komplikacija i neizvjesnog ishoda, upozorio je.

Novi punktovi za testiranje?

S rastom broja novozaraženih sve je više i testiranja. Za danas je najavljen sastanak ekspertne skupine Ministarstva zdravstva na kojem će se govoriti i o mogućim novim punktovima za testiranje - kako bi se izbjegle gužve i dugotrajno čekanje. U KBC-u Sestre milosrdnice jučer se čekalo i nekoliko sati, testiralo se 400 ljudi, dok ih je prošli tjedan bilo oko 150 na dan. Gostujući u središnjem Dnevniku, ravnatelj te bolnice Davor Vagić najavio je da od danas uvode novi sustav.

- Krećemo s naručivanjem gdje liječnici obiteljske medicine, kao i na drugim punktovima za testiranje, mogu putem računala naručiti svoje pacijente da dođu ovdje napraviti to testiranje u točno određeno vrijeme. Pacijenti se također sami putem e-maila mogu naručiti sa svojom uputnicom. E-mail je na internetskoj stranici bolnice, rekao je.Zagreb: Cijepljenje na Velesajmu od 2. studenoga u paviljonima 8a i 9

Cijepljenje protiv covida-19 na Zagrebačkom velesajmu bit će od 2. studenoga moguće u paviljonima 8a i 9, umjesto kao dosad u paviljonu 6, izvijestio je u srijedu zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Termini cijepljenja na Velesajmu su ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 12 sati, a utorkom i četvrtkom od 14,30 do 19 sati.

Utorkom, četvrtkom i petkom cijepi se prvom i drugom dozom svim dostupnim vrstama cjepiva, dok se ponedjeljkom i srijedom cijepi trećom dozom za imunokompromitirane osobe i one koji su završili primarno cijepljenje.

Laboratorij karlovačkog ZZJZ-a zbog pritiska na testiranje uvodi drugu smjenu

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata među 313 testiranih osoba covid je potvrđen u njih 129, u Ogulinu je od posljedica covida umrla jedna žena, a županijski ZZJZ zbog pritiska na testiranje uvodi u laboratoriju drugu smjenu, priopćio je u srijedu Stožer civilne zaštite.

Do sada je županijski Zavod za javno zdravstvo na dan obrađivao po 300 uzoraka, od kojih do 175 s drive-ina, a ostalo iz domova zdravlja i ustanova socijalne skrbi. Od 2. studenoga na drive-inu uzimat će se do 250 uzoraka, a ostalo prema potrebi sustava zdravstva i socijale.

Suzbijeno širenje koronavirusa na Odjelu hematologije zadarske bolnice

Koronavirus se u posljednjih nekoliko tjedana preko zaraženog pacijenta proširio na Odjelu hematologije u Općoj bolnici Zadar, a velikim naporima širenje je suzbijeno za nekoliko dana, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U priopćenju se ističe da se najnoviji slučaj prodora virusa dogodio na očnom i odjelu hemodijalize, gdje je zaraženo sedmero pacijenata i 11 djelatnika. Svi novozaraženi su adekvatno zbrinuti prema postojećim protokolima, a pokrenute su i predviđene procedure s ciljem sprječavanja širenja zaraze, navodi se u priopćenju.

Izvješća po županijama: 

- U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su zaražene osobe umrle.

- U Virovitičko-podravskoj županiji u protekla 24 sata 29 je novozaraženih.

- Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

- U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 163 novozaraženih.

- Novih 196 osoba zaraženo u Međimurskoj županiji.

- U Istarskoj županiji zaraženo novih 107 osoba.

- U Zagrebu 1168 novooboljelih od COVID-a. 

- Tri osobe umrle i 399 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji.

- Novih 159 osoba zaraženo u Zadarskoj županiji

- Osječko-baranjska županija: Umrla jedna osoba, 242 nova slučaja zaraze.

- Šibenik: U županiji 181 novooboljeli od 488 testiranih, dvije osobe umrle.

- U Varaždinskoj županiji umrle tri osobe, novih 126 zaraženih.

- U Zagrebačkoj županiji 204 nova slučaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!