Broj novozaraženih raste, pritisak na bolnice sve veći

26.10.2021.

19:13

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Luka Stanzl/Igor Soban/Zeljko Hladika / PIXSELL

Epidemiološki trend u Hrvatskoj nije dobar. Ostvaruju se najave stručnjaka o rastu broja zaraženih. Bilježi se 3360 novih slučajeva, što je porast od gotovo 100% u odnosu na tjedan prije. Preminulo je i devet osoba više - čak 30. Među njima, 23 nisu bile cijepljene. Bližimo se broju od 18.000 aktivnih slučajeva. Na bolničkom je liječenju 1170 pacijenata, od kojih 139 na respiratoru.

Po broju novozaraženih prednjači Zagreb koji ima gotovo 920 novih slučajeva, slijedi Splitsko-dalmatinska županija s više od 400 te Primorsko-goranska s 354. Najmanje je novozaraženih u Istarskoj županiji (13), Bjelovarsko-bilogorskoj (18) te Virovitičko-podravskoj (27). U obračunu s pandemijom zasad će se pojačati promoviranje treće doze cjepiva, ali i kontrola nošenja maski u zatvorenim prostorima. Četvrtog i petog studenoga sva nastava bit će na daljinu.


Na COVID odjelu Klinike za infektivne bolesti hospitalizirana su 92 pacijenta.

- Imamo i petero hospitalizirane djece koja su pozitivna na koronavirus. Što se tiče odraslih u COVID odjelu intenzivne jedinice, prosjek je 46 godina, rekao je Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Ministar zdravstva Vili Beroš još jedanput poziva na cijepljenje.

- Od preminulih, a koji nisu cijepljeni, ima starijih, ali i mlađih od 50 do 59 godina. To je razlika u odnosu na kategoriju cijepljenih gdje nema te mlađe dobne skupine, rekla je Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Zbog porasta broja novooboljelih, od kojih čak četvrtina dolazi iz škola, idući tjedan, u kojem je blagdan Svih svetih, u četvrtak i petak nastava će se održavati na daljinu. 

- Na taj način nema prevelikog intenziteta kontakata. Ne dovodimo u pitanje tako ni broj sati koje učenici imaju. Ministar Fuchs čuo se sa svim čelnicima Stožera i dogovoreno je da taj režim bude u cijeloj Hrvatskoj, izjavio je premijer Andrej Plenković. 

Najavljena je i stroža kontrola mjera.

- Imamo dosta kompleksne mjere, ali ih se malo držimo. Ono što ćemo sada prvo napraviti je malo jači nadzor, izjavio je Damir Trut iz Ravnateljstva civilne zaštite u Ministarstvu unutarnjih poslova. 

Porast broja preminulih komentirao je i predsjednik države.

- Sućut svima preminulima. Da ste mi rekli neke podatke, koja je dob, imaju li komorbiditete, znali bismo je li to tema koju na ovoj razini treba komentirati ili je to naprosto tužna priča o ograničenosti ljudskog trajanja, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović. 

Treću dozu dosad je primilo oko 9000 građana. Preporučuje se imunokompromitiranim osobama osam tjedana nakon druge, a booster doza nakon šest mjeseci. 

- Ta se doza preporučuje osobama starije životne dobi, onima koji imaju kroničnu bolest, osobe koje su u povećanom riziku, a to su zdravstveni djelatnici, istaknula je Tatjana Nemeth iz HZJZ-a.

Sprječavanju širenja zaraze pomaže i testiranje. Mnogi su od jutra čekali u redovima ispred KBC-a "Sestre milosrdnice". Na toj se lokaciji danas do podneva testiralo oko 400 osoba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!