U nekim školama tijekom nastave na daljinu neće biti testova

27.10.2021.

13:21

Autor: Irena Košar/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

S obzirom na to da su škole jedno od najvećih žarišta, sljedeći četvrtak i petak nastava će se održavati na daljinu

S obzirom na to da su škole jedno od najvećih žarišta, sljedeći četvrtak i petak nastava će se održavati na daljinu

Foto: HRT / IMS

Kratki jesenski praznici od Svih svetih u ponedjeljak do srijede, a nakon toga 2 dana nastave na daljinu za sve učenike osnovnih i srednjih škola, uz dva vikenda - ukupno devet dana bez dolaska učenika u škole - to bi trebalo poboljšati epidemiološku sliku u obrazovanju. Prema podacima epidemiologa, 30% novooboljelih dolazi iz školske populacije. U školama su spremni na nastavu na daljinu, ali nadaju se - da neće potrajati.


Zbog porasta broja novooboljelih, od kojih četvrtina dolazi iz škola, idući tjedan, nakon jesenskih praznika - u četvrtak i petak nastava će se održavati na daljinu.

 - Ministar Fuchs se čuo sa svim čelnicima stožera i dogovoreno je da taj režim bude u cijeloj Hrvatskoj, izvijestio je premijer Andrej Plenković, dodavši da tako nema prevelikog intenziteta kontakata, a ne dovodi se u pitanje ni broj sati koje učenici imaju.

Na nastavu na daljinu prelaze svi, od najmlađih učenika do maturanata. Učitelji - i razredne i predmetne nastave - ističu da su spremni.

- Prije online nastave koja nam je idući tjedan, vježbat ćemo malo korištenje digitalnih platformi i postavljanje zadataka i spajanje na platforme, kaže nam Lara Branilović, učiteljica iz zagrebačke OŠ Središće.

- Učenici će točno znati kada će i što imati po rasporedu kao što je i sada, i on line nastavu će velik broj učitelja izvoditi iz naše škole, rekla je Violeta Vragotuk, ravnateljica OŠ Središće, Zagreb.

- On line nastava jest dobra tehnološki, u odnosu da nema ništa ali ne može se to usporedit s bliskim kontaktom i onim što radimo u školi, to je neusporedivo, rekla je Zrinka Capor, ravnateljica OŠ Marina Držića, Dubrovnik.

Mario Jukić, voditelj teorijske nastave iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek poručuje kako za sve učenike koji nemaju tu mogućnost daju svoja prijenosna računala i tablete.

Iako se epidemiološka situacija razlikuje od škole do škole, brojevi rastu.

- Momentalno od jutros nam je pet odjela u izolaciji, što u izolaciji, što u samoizolaciji. Imamo tri profesora koja su pozitivna, kaže Zrinka Capor, ravnateljica OŠ Marina Držića iz Dubrovnika.

U nekim školama ističu kako ta dva dana tijekom nastave na daljinu neće biti testova, a nastava će se održavati u realnom vremenu.

- Pisane provjere nećemo imati online, pisane provjere će pričekati na sljedeći datum kad će biti moguće i kada ćemo se međusobno u zbornici posložiti, komentirao je za HTV Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog iz Zagreba.

Svi se nadaju da nastava na daljinu neće potrajati te da će se epidemiološka slika popraviti kako bi se vratili u učionice.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!