Levaj: Nemoguće da u konačni proizvod dospije takva količina lužine

11.11.2023.

13:51

Autor: Studio 4/I.Z./HRT

Kako je lužina završila u gaziranom piću, posluženom u zatvorenoj bočici u riječkom kafiću? Pitanje na koje još nema odgovora i dalje je uzrok velike zabrinutosti među građanima. Jer što ili tko nam jamči da su ostala pića koja svakodnevno konzumiramo sigurna? Državni inspektorat potvrdio je ispravnost povučenih proizvoda pa su vraćeni u trgovine i ugostiteljske objekte.

Jer iako je više građana tražilo liječničku pomoć, druge analize pokazale su da su pića bila u redu.

"Stvarno nevjerojatan pH"


Dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Branka Levaj rekla je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako je prvi put čula da je neka lužina završila u piću.

- Za svijet isto nisam čula, ne znam. A što se tiče Hrvatske, sad se spominje taj slučaj negdje iz svibnja, ali u svakom slučaju ovo je sada prvi put da smo uopće čuli za takvo što, rekla je.

Ono što znamo jest da je u bočici bila lužina s pH vrijednošću 13,6. Što to znači? Levaj je naglasila kako se zna da lužine mogu ići do pH 14.

- Svakako u nečemu što se konzumira nema šanse da se tako visoki pH može naći i svakako je vrlo, vrlo opasno. Kao što smo vidjeli iz primjera što se gospodinu dogodilo, normalan nekakav lužnati pH u deterdžentima je puno niži, ispod 10. Tako da je ovo stvarno nevjerojatan pH, istaknula je Levaj. 

"Jednostavno nemoguće"


Dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i ujedno nositeljica kolegija Osvježavajuća bezalkoholna pića rekla je da se tako snažne lužine upotrebljavaju pri pranju, primjerice pogona.

- Naravno da se one nakon toga i neutraliziraju i ispiru, tako da je nemoguće da u konačni proizvod dospije takva količina lužine koja bi izazvala takav pH, poručila je.

- U proizvodnom procesu to se nije moglo dogoditi, baš nikako. Proizvodni proces je vrlo, vrlo kontroliran proces koji je zatvoren sustav u kojem su ogromni kapaciteti proizvodnje.

- To se više tisuća boca u satu puni. To je jednostavno nemoguće. Nemoguće da bude jedna boca. Jer ako se govori o staklenoj ambalaži, povratnoj, onda se ta staklena ambalaža povratna pere. Ona se pere u ogromnim strojevima, industrijskim. To nije pranje boca po boca, nego je to pranje tisuću boca odjednom koje se peru istom lužinom. Dobro, nešto nižeg pH od ove, ali visokog pH. Međutim, nakon toga se ispire vodom. Nakon toga se ispire kiselinom da se neutralizira. Nakon toga se ponovno višekratno ispire vodom. S druge strane se sve to provjerava kontinuirano. Postoje laboratoriji unutar industrije koji kontroliraju laboratorije gdje se s linija izuzimaju uzorci. Kontrolira se i pH i čistoća i sl. I tek tako potpuno čista, sterilna boca odlazi na liniju za punjenje, istaknula je. 

"Zaustavila bi se proizvodnja"


- A piće koje se puni u te boce je pripremljeno u ogromnim tankovima od deset, dvadeset ili trideset tisuća litara pića. Prema tome, ne može biti dva decilitra zagađeno.

Levaj je naglasila kako se tako dovodi i do punilica.

- Na punilicama se opet u velikoj brzini, jer su to kapaciteti ogromni, nekoliko tisuća boca po satu puni i odmah se zatvara. Tako da je to jednostavno nemoguće. A i na toj liniji opet postoje mjesta izuzimanja uzoraka gdje se svako određeno vrijeme, to tvornice imaju propisano, kako se izuzimaju uzorci, mjeri se pH, čak se provodi senzorska ocjena, znači ljudi to kušaju, rade se mikrobiološka ispitivanja. I bilo što da se dogodi, u bilo kojoj sekundi zaustavlja se sve, objasnila je Levaj.

- Tako da čim bi se primijetila ikakva greškica, ikakva odstupanja od onog što mora biti, zaustavila bi se cijela proizvodnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora