Ljetna nastašica zaliha krvi u KBC-u Rijeka

18.08.2021.

12:47

Autor: Danijela Minić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Ljetna nastašica za zalihama krvi u KBC-u Rijeka

Ljetna nastašica za zalihama krvi u KBC-u Rijeka

Foto: Dnevnik / HRT

Potrebe bolnica za krvnim pripravcima su stalne, a u vrijeme godišnjih odmora manji je odaziv darivatelja krvi. Kako bi pomogli u osiguravanju dovoljnih količina krvnih zaliha Gradsko društvo Crvenoga križa Rijeka i Ured za pastoral mladih Riječke nadbiskupije organizirali su u Rijeci akciju darivanja krvi. 

- Odaziv je relativno dobar s obzirom da su u tijeku godišnji odmori. U Trsatu u Centaru za mlade "Blaženi Miroslav Bulešić" ova se akcija danas prvi put održala u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa i Ureda za pastoral mladih riječke nadbiskupije, izvještava novinarka Danijela Minić za Dnevnik HTV-a.

- Danas su mnogi pokazali dobru volju i išli darovati krv, zbog strogih pravila transfuzijske medicine morali su biti odbijeni, korištenje lijekova primjerice protiv alergije ili putovanje u inozemstvo ovisno o zemlji, zbog toga se krv ne može dati 15 do 30 dana, dodaje.

Zbog toga je svaka ovakva akcija iznimno važna, posljednjih mjesec dana smo svjedoci učestalih poziva iz Riječkog KBC-a o kroničnom nedostatku gotovo svih krvnih grupa, a posebno 0 pozitivne, i A pozitivne i negativne.

Ovakvih će akcija biti još, pa bi bilo dobro da se darivatelji ukoliko mogu odazovu ovom plemenitom čini jer krv nema zamjenu.

- Najčešći razlozi zbog kojeg su davatelji odbijeni su zapravo ta putovanja zbog kojih je potrebna odgoda od minimalno 15 dana, za neke zemlje i četiri tjedna!, naglašava Lara Ivanović, dr. med., specijalizantica transfuzijske medicine, KBC Rijeka.

- Osjećam se dobro poslije darivanja krvi, osjećam se da sam napravio dobro djelo i taj lijepi osjećaj sam htio pokloniti sebi danas, za svoj rođendan, kaže Mile Perić.

- Znači mi to da mogu pomoći nekom drugome u neprilici, do sada sam 65, 66 put dao krv, tako nekako, priča Spomenko Pralić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!