Luetić: Očekivao bih da građani negoduju zbog 10.000 preminulih, ne zbog uvedenih COVID potvrda

21.11.2021.

19:28

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Krešimir Luetić u središnjem Dnevniku HRT-a

Krešimir Luetić u središnjem Dnevniku HRT-a

Foto: Dnevnik / HRT

Stanje u zdravstvenom sustavu je alarmantno. Osim toga što pristiže sve više pacijenata, liječnici su na izmaku snaga, k tome ih još i nedostaje. 

- Bolnički sustav doslovno se guši zbog COVID-a. Sve je više pacijenata koji zahtijevaju bolničko liječenje, javila je za središnji Dnevnik HTV-a Matea Mikić. Razgovarala je s Krešimirom Luetićem, predsjednikom Hrvatske liječničke komore.

- Ogroman je pritisak na bolnički i zdravstveni sustav. Ovakav pritisak, ako izuzmemo Domovinski rat, nismo nikada imali, rekao je Luetić.

Objasnio je da je pritisak ogroman, veliki je manjak specijalista koji bi trebali liječiti najteže oboljele pacijente. Sada ih, dodao je, liječe i oni koji primarno to inače ne rade, poput kirurga, ginekologa, psihijatara - bilo tko tko može pomoći.

Zbog mjera se jučer održao prosvjed u središtu Zagreba, Luetić je rekao da se veliki broj kolega javio liječničkoj komori ogorčen time. Nisu ogorčeni samo time što predstavlja izravno kršenje protuepidemijskih mjera, te će svakako pridonijeti i daljnjem širenju zaraze, već i zato što su se čule parole koje pozivaju na pravo na izbor ili slobodu. Luetić objašnjava da prava nema bez obaveza, a o slobodi nikako ne možemo govoriti dok nema života i zdravlja.

Luetić je naglasio da Hrvatska ima blaže protuepidemijskih mjere.

- Očekivao bih da građani negoduju zbog 10.000 preminulih ili nedostupne zdravstvene zaštite, a ne zbog uvedenih COVID potvrda, rekao je.

Na prosvjedu su bili i neki liječnici, Luetić je rekao da ih je bilo možda dvoje, troje. Komora već vodi postupke protiv onih koji inače podržavaju takve prosvjede. Osvrnuo se na jučerašnje skandiranje lijeka Ivermectina, naglasio je da to nije lijek za liječenje COVID bolesti, ne nalazi se u niti jednoj smjernici i opasno je uzimati ga na svoju ruku.

Onima koji još dvoje o cijepljenju, poručio je da je to najbolja zaštita. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!