Tužne slike s pedijatrije: "Svakih sat vremena dolazi COVID pozitivno dijete"

21.11.2021.

19:07

Autor: Ivica Grudiček/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Teško stanje u čakovečkoj bolnici

Teško stanje u čakovečkoj bolnici

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Zbog vrlo teškog stanja u čakovečkoj bolnici, Ministarstvo zdravstva uputilo je 10-ak zdravstvenih djelatnika u ispomoć toj ustanovi. Posjeti su zabranjeni, bolnica se preusmjerava na liječenje pacijenata s COVID-om koji i dalje pristižu, a kreveta je sve manje. I liječnici i medicinske sestre na izmaku su snaga, osobito na pedijatriji gdje je mnogo zaražene djece.

Brojni roditelji s bebama i djecom dolaze na Odjel čakovečke pedijatrije. Simptomi su uglavnom ovih dana slični - temperatura, kašalj, teško disanje...

- Svakih sat vremena dolazi dijete koje je covid pozitivno. Moramo odlučiti jesu li za liječenje ili ih otpuštamo doma, rekao je Igor Šegović, pedijatar i ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu.

Nažalost, kod neke djece klinička je slika teška pa se zbrinjavaju u odvojenim sobama u koje se ulazi s balkona. Slika je tužna, svjedoči nam medicinska sestra Kristina Jakopić.

Nije lako ni medicinskom osoblju koje sate provodi u COVID odijelima.

- Skafander je hermetički zatvoren, vruće je u njemu, ne možemo skoro ni do zraka, kaže Roko Munđar, specijalizant pedijatrije.

No izbora nema - pacijenti oboljeli od COVID-a moraju biti zbrinuti. Trenutačno ih je na čakovečkom odjelu 120. Nažalost, njihov broj nezaustavljivo raste.

Nadljudskim se naporima trude u bolnici da sustav funkcionira. Za pacijente s COVID-om raspoloživo je, kaže nam ravnatelj, 150 kreveta, no pitanje je dana kada će ih trebati više.

- Danas je 122 novooboljela, dnevno njih 10 do 15 otpustima, isto toliko ih primimo. Ako se ovako nastavi za dva do tri dana možemo dosegnuti puni kapacitet. U kontaktu smo s ministarstvom zdravstva i oni će odlučiti kako dalje, rekao je Šegović. 

A pred ovom su bolnicom teški dani jer je epidemiološka slika u Međimurju - loša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!