Majdak: Poplave će utjecati na smanjene prinose žitarica

18.05.2023.

09:37

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Tugomir Majdak

Tugomir Majdak

Foto: HTV / HRT

Kakva će šteta ostati na poplavljenim područjima, zasad je nemoguće procijeniti. Još je teža ocjena koliko su ovom elementarnom nepogodom pogođeni poljoprivrednici, posebno ratari i voćari, svi oni koji žive od poljoprivrede. 

O tome su govorili u emisiji „Studio 4”, Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, i Milan Franić, predstavnik proizvođača jagoda iz Vrgorca.

Majdak je naglasio kako se još ne može procijeniti šteta na poljoprivrednim kulturama.

- Kada se vodena stihija smiri i kada na teren izađu lokalna povjerenstva, župani će tamo gdje je najveća ugroza proglasiti prirodnu nepogodu.Vezano za poljoprivredne usjeve oni će biti usmjereni prema pomoći Vlade, rekao je.

Dodaje kako će se osigurati potrebna sredstva za naknadu štete.

Franić je rekao kako u Vrgorcu ima poplavljenih nasada jagoda, posebno onih na otvorenom.

- Što se tiče plasteničkog uzgoja, tu jagoda nije fizički poplavljena, no berba će biti otežana, naglasio je.

Stočari na području Gračaca uspjeli su iz poplavljenih dijelova izmjestiti stoku. Novi vodeni val mogao bi danas ugroziti područje Pokupskog.

Majdak je kazao kako je jutros razgovarao s načelnikom općine Pokupsko i gradonačelnicom Petrinje te da očekivanja glede plimnog vala nisu kao rekordnih godina.

- Sve su službe na terenu i tamo gdje je trebalo stoka je zbrinuta, naglasio je.

Jagode zbog velike količine vlage jednostavno mogu istruliti. Na pitanje je li rješenje tretiranje jagoda zaštitnim preparatima i hoće li to utjecati na kvalitetu jagoda, Franić je rekao kako se zaštitna sredstva u proizvodnji jagoda i ostalog povrća koriste u skladu sa zakonskim normama u Hrvatskoj i EU-u.

- Što se tiče jagoda, mi smo pred krajem berbe i upotreba zaštitnih sredstava svedena je na minimum, zato što se jagoda tretira na početku. Ogromna je vlaga trenutno i tu ne može ništa pomoći. Kako kaže, ono što će istrunuti će istrunuti, a ako ostane zelenih plodova, pričekat će se da sazru i ako to uspijemo pobrati, bit će dobro, naglasio je.

- Mi s poplavama živimo desetljećima, no polovicom svibnja na našem području ovakve poplave su nenormalne. Vinogradi su također poplavljeni, ali smatram da će ih većina preživjeti, rekao je Franić i dodao kako Vrgorac praktički nema kanale za odvodnju, ali se taj problem treba sustavno riješiti od slijeva u Imotskom do Baćinskih jezera.

Govori kako u vrgoračkom području i mala kiša poplavi sve.

Majdak ističe da je u cijelom Panonskom dijelu Hrvatske tlo natopljeno i dolazi do poremećaja u vegetaciji.

- Imamo bojazan da će biti manji prinosi, prije svega, za ozimine, a nije u potpunosti završena ni sjetva kukuruza. Svakako će ova situacija utjecati na smanjene prinose žitarica kao što su pšenica, ječam i kukuruz, ali općenito ne očekujemo velike poremećaje, istaknuo je.

Na pitanje hoće li biti dovoljno novca za odštetu, Majdak je rekao kako nikada dosad nije bila u postotnom dijelu u potpunosti isplaćena šteta, stoga je Vlada intervenirala. Kako kaže, to će se učiniti i ovog puta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!