09:11 / 10.02.2021.

Autor: Doktorica s Ruđera o ruskom cjepivu: Učinkovitost je doista veća od 90%

Doktorica s Ruđera: Učinkovitost Sputnika V doista veća od 90%

Dragomira Majhen

Dragomira Majhen

Foto: Studio 4 / HRT

Europa, koja se suočava s nestašicom cjepiva suprotno dogovoru s proizvođačima sa Zapada, sada se okreće i ruskom cjepivu Sputnik koje se već primjenjuje u brojnim zemljama.

Europska agencija za lijekove još ga nije odobrila za upotrebu u Europskoj uniji, no bude li odobren - u Rusiji ne vjeruju da ga je moguće dostaviti u EU prije svibnja ili lipnja.

O tom je cjepivu nedavno objavljena znanstvena studija u uglednom časopisu Lancet, a u međunarodnom znanstvenom savjetodavnom odboru je i jedna hrvatska znanstvenica.

- Uspješnost ovoga cjepiva je doista veća od 90%, što znači da je u više od 90% slučajeva spriječen razvoj ozbiljnog oblika bolesti COVID-19 u ljudi koji su se cijepili tim cjepivom. Cilj je u budućnosti, kada osoba koja je cijepljena dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, da imunosni sustav već bude spreman reagirati na infekciju i zaustaviti nastanak bolesti, poručila je molekularna biologinja Dragomira Majhen s Instituta "Ruđer Bošković", koja je gostovala u Studiju 4.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!