Sraz Pausa i Majića oko korupcije, bespravne gradnje i medijskih sloboda

12.06.2023.

15:38

Autor: Studio 4/HRT/IMS/T.S.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus i urednik portala Istra24 Dražen Majić

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus i urednik portala Istra24 Dražen Majić

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Dvije su godine prošle od lokalnih izbora. Muče li građane Istre isti problemi? Bespravna gradnja i lokalni moćnici? Što se događa na tamošnjoj političkoj sceni? Što su IDS-ovci učinili za napredak Istre i bolji život Istrana? Je li IDS i dalje sinonim za najjaču regionalnu stranku? Tema je mnogo, a o njima su u Studiju 4 razgovarali prvi čovjek IDS-a Dalibor Paus i glavni urednik portala Istra24 Dražen Majić.

Stanje na istarskoj političkoj sceni


Dalibor Paus komentirao je trenutno stanje na istarskoj političkoj sceni i položaj IDS-a na istoj.

- Nakon prošlih lokalnih izbora, došlo je do određenih promjena, ali IDS je i dalje najjača stranka u Istri, iako u nekim lokalnim jedinicama, IDS više ne obnaša vlast. Čini mi se da nije svaka promjena bolja, da ne znači svaka promjena ići na bolje, ponekad znači stagnaciju, rekao je Paus.

Objasnio je kako je sve teže postići zajedništvo.

- Gorivo istarskog napretka se krije dolaskom novih nezavisnih snaga u određene jedinice, ali sve je teže postići zajedništvo. Ja ću vas podsjetiti da smo mi puno toga napravili kao zajednica: od bolnice u Puli, sveučilišta, dodatnih ulaganja u zdravstveni sustav, u hitnu medicinsku pomoć, sustav civilne zaštite koji funkcionira usudim se reći, najbolje u Hrvatskoj, a sve proizlazi iz ideja i zajedništva IDS-a, istaknuo je Paus.

Majić: Istra je zapuštena i puna problema 


Dražen Majić komentirao je probleme s kojima se Istra suočava. 

- Istra je prilično zapuštena. Imamo trenutno velikih problema s bespravnom i nezakonitom gradnjom, a upravo je IDS dopuštao takve prostorne planove koji su dopuštali ogromnu pretjeranu izgrađenost i trenutno imamo velikih infrastrukturnih problema. Problema imamo s vodom, što se posebno osjeti ljeti, problema sa strujom, što se osjeti u puno istarskih sela zbog mnogo izgrađenih vila, problema s otpadom i kanalizacijom gdje kanalizacija ide direktno u more, rekao je Majić.

Komentirao je i Pausove navode o IDS-ovom zajedništvu.

- Tu vladaju teški rovovski ratovi, podmetanja, sad smo imali priliku vidjeti kako je Lerotić napustio stranku, a u IDS-u je puno Lerotićevih ljudi. Zašto IDS i dalje podržava Miletića ako on direktno radi protiv IDS-a, pita se Majić.

Paus: Problemi u Istri su isti kao i u ostatku Hrvatske


Paus je Majiću odgovorio kako se sa svim problemima koje je naveo, suočava i ostatak Hrvatske.

- Problemi koje je Majić naveo su problemi koje ima u cijeloj Hrvatskoj, osobito obala, a oni su još više izraženi u dijelovima Hrvatske u kojima IDS nije na vlasti. U Istri je ipak bolja situacija i bolje se borimo protiv svih problema i nastojimo ih sustavno riješiti, međutim, za veliki dio toga nismo nadležni, puno je toga vezano za politički Zagreb, što donosi jedan kaos, rekao je Paus. 

Zbog toga je istaknuo kako se IDS zalaže da se više nadležnosti prenese na općine i gradove.

Problem medijskih sloboda u Istri


Majić je komentirao je li IDS održao imidž progresivne, europske i napredne stranke kakvom se predstavljao.

- Dugo se vremena smatralo da je Istra jedna oaza tolerancije, multikulturalnosti, slobode, međutim to nije bilo tako što sada polako izlazi na vidjelo. Ako se napredak računa kroz neke slobode, poput medijske slobode i slobode govora i propitkivanja, mi nismo najrazvijenija Hrvatska županija. U Istri se većina medija financira sredstvima lokalne samouprave, županije i komunalnih poduzeća i najveći dio vremena čitamo samo pamflete, hvalospjeve lokalnim čelnicima. 

Stanje u IDS-u je još i gore nego što je bilo prije Pausovog dolaska, misli Majić.

- Očekivao sam da će Paus poduzeti neke konkretne poteze i da će se odmaknuti od koruptivnog imidža stranke i da će se stranka odmaknuti od osoba koje se najviše vežu uz korupciju, tu mislim na bivšeg župana i bivšeg predsjednika stranke Jakovčića, koji je još uvijek počasni predsjednik stranke, a spominje se čak da bi se vratio na čelo stranke. 

Majić: Korupcija je najveći problem Istre


- IDS kao glavna stranka mora dati svoj jasan stav oko korupcije, kojeg smo do sada čuli premalo, a kada smo ga čuli, čuli smo ga tek zbog medijskog pritiska, rekao je Majić.

Paus je komentirao Lerotićeve navode kako je IDS došao od najjače, do marginalne stranke.

- To je upravo suprotno od toga što Lerotić govori. Meni je žao Marina, nije prepoznao pozitivne promjene unutar IDS-a, mogao je biti dio toga, ali konačno je izašao iz ormara nakon odlaska svog političkog mentora Miletića. Mi nismo iznenađeni.

Osvrnuo se i na Majićevu kritiku slobode medija u Istri.

- Ispada da su mediji u Istri kupljeni, ja osobno ne mislim da je tako. Stanje u IDS-u je daleko od toga kako ga Majić opisuje, IDS uopće ne stoji loše, još uvijek imamo podršku građana koji su rezultat našeg rada. Problema ima svugdje, kako u ostatku Hrvatske, tako i u Europi. Istra nije nekakav poseban problem kako Majić to prikazuje, rekao je Paus.

- Mi smo jedina stranka koja je uvela imovinske kartice za zastupnike, radimo progresivne korake u političkoj kulturi Hrvatske. Talijani će imati uvijek pravo na dvojezičnost, sve dok u Istri ima i jedan Talijan. Zadržali smo regionalne vrijednosti kojih se istarski narod drži, rekao je Paus. Progresivni smo, proeuropski, Paus je istaknuo.

Lokalna scena 

Majić je komentirao lokalnu političku scenu Istre.

- Na zadnjem vijeću grada Pule, vladajuća većina nema dovoljno glasova da izglasa preustroj pulske gradske vlasti. Dva zastupnika IDS-a nisu došla na sjednicu, što pokazuje kaos u kojem je pulski IDS. Njihovi ne dolaze jer su neki od Miletića. Situacija je puno gora u drugim mjestima, poput u Bujama, gdje je IDS-ova vijećnica kroz više firmi vodila financije za talijansku kriminalnu organizaciju Camorru. Pohvalio bih gospodina Pausa koji je isti dan nakon objave tog članka, on je svoju članicu izbacio iz IDS-a. To nisu laki potezi, a odličan je potez bio i izbacivanje gospodina Skelce iz Rovinja jer je tamo kum od gradonačelnika bio prioritetno dignut na listi za gradske stanove, nakon čega je čovjek izbačen. Vjerujem da gospodin Paus zbog tog poteza ima problema u Rovinju, ali to su ti potezi koje IDS treba raditi kako bi se pomaknuli gore, rekao je Majić.

- U Puli je specifična situacija, tamo smo 2020. izgubili izbore. Tada je bilo puno obećanja od novog gradonačelnika, međutim sada se vidi kako je i Pula izgubila od novog gradonačelnika, a ne samo IDS, jer jako je malo napravljeno. IDS je bio konzistentan u odnosu prema Puli i gradskoj vlasti, zaključio je Paus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!