Malenica: Novi zakoni dovest će do povećanja plaća u državnoj i javnoj upravi

28.06.2023.

13:33

Autor: T.D./HRT

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: HTV / HRT

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je da zakoni o plaćama u državnim i javnim službama te o državnim službenicima predstavljaju jedan od najvećih reformskih paketa u zadnjih 30 godina u području javne uprave, koji će dovesti do daljnjeg povećanja plaća u tom sektoru.

Na sjednici Vlade je predstavljen dugoočekivani prijedlog Zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi. Njime se predlaže uvođenje 16 platnih razreda koji bi od sljedeće godine trebali zamijeniti sadašnji sustav koeficijenata i dodataka na plaću. Nakon sjednice Vlade, situaciju je prokomentirao ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

- Mi smo na sjednici Vlade predstavili dva zakona, to su Zakon o plaćama u državnim i javnim službama i Zakon o državnim službenicima. Dakle, riječ je o dva zakona koja sa Zakonom o registru zaposlenih i Zakonom o centraliziranom obračunu plaća predstavljaju jedan od najvećih reformskih paketa u zadnjih 30 godina u području javne uprave u Hrvatskoj. Prije svega, to se odnosi na Zakon o plaćama u državnim i javnim službama, gdje zapravo kroz ovaj zakon sustavno uređujemo plaće u javnoj upravi u Republici Hrvatskoj, rekao je. 

Daljnje povećanje plaća službenicima i namještenicima u državnoj i javnoj upravi


Naglasio je da umjesto 300 različitih propisa koje imamo danas na snazi koje su uređivale različite dodatke, različite statuse državnih i javnih službenika, sada ćemo imati jedinstven zakon na koji će se nastaviti dvije uredbe.


- Uredba za državne i uredba za javne službe. Kroz ovaj zakon i kroz ove dvije uredbe ukupno ćemo 2.500 različitih radnih mjesta, različitih kategorija radnih mjesta, svesti na 600, ukinut ćemo otprilike 500 različitih dodataka, tako da moram istaknuti da je svakako ovaj zakon koji se iščekuje već desetljećima, jedna od najvećih reformi u području javne uprave, koji će zasigurno, kada uredbe stupe na snagu, dovesti do daljnjeg povećanja plaća službenicima i namještenicima u državnoj i javnoj upravi, rekao je.


Drugačiji sustav ocjenjivanja državnih i javnih službenika


Osim Zakona o plaćama, tu je Zakon o državnim službenicima.


- Po prvi put se uređuje jedan drugačiji sustav ocjenjivanja državnih i javnih službenika, koji će kroz taj novi sustav ocjenjivanja imati efekt i na napredovanje, horizontalno promicanje u plaći državnih i javnih službenika, tako da će, s obzirom na ocjene koje dobivaju državni i javni službenici, njima plaća rasti, rekao je.

Govoreći o primjedbama reprezentativnih sindikata na novi zakon, Malenica je istaknuo da u dijalogu sa sindikatima postoji prostora za promjene.

Neplaćanje štrajka nije zastrašivanje


- Dva čitanja će sigurno biti prilika da ponovno raspravimo o svim stvarima. Sindikati su pozdravili ovakav novi sustav uređivanja plaća i ocjenjivanja i nagrađivanja službenika, dodao je.

Na pitanje što ako premijer uvede sustav ocjenjivanja i ministrima, Malenica je odgovorio kako se može razgovarati da se u Zakon o državnim dužnosnicima uvede i da mogućnost.

Upitan za ranije najavljene neplaćene dane provedene u štrajku, ministar je objasnio da je to jedna od mogućnosti koju će Vlada razmotriti u narednim danima i tjednima.

- Još nije utvrđen datum, a ako do toga i dođe, sindikat će biti upoznat na vrijeme, rekao je istaknuvši da nije riječ o zastrašivanju.

- Službenici na sudovima imaju naredbu predsjednika Vrhovnog suda i ja vjerujem da odgovorno postupaju i obavljaju hitne poslove gdje može nastupiti šteta. Mi ćemo razgovarati s predstavnicima sindikata i ponudit ćemo određeni memorandum', rekao je.

Osvrnuvši se dodatno na prosvjed Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) pred sjedištem Vlade, najavljenog za petak, Malenica je rekao da Vlada čitavo vrijeme komunicira sa sindikatom.

- Ono što mi tražimo od sindikata je da skupa radimo na povećanju plaća. Kroz novi zakon i nove uredbe doći do daljnjeg povećanja plaće gdje će plaće službenika koji rade u pravosudnim tijelima biti adekvatne, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!