Malenica: Ovo stanje nije dobro ni za koga

30.06.2023.

18:23

Autor: Hina/HRT

Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica

Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica

Foto: HTV / HRT

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, reagirao je na zahtjeve sindikata koji su se mogli čuti na prosvjedu održanom na Trgu svetog Marka. Rekao je kako ovakva situacija "nije dobra ni za koga" te je pozvao sindikate na potpisivanje memoranduma.

Ministar je rekao da su poruke koje su se čule upravo ono o čemu se govorilo zadnjih nekoliko mjeseci.

- Čuli smo poruke, to je ono o čemu mi razgovaramo zadnjih nekoliko mjeseci. Istaknuo bih samo nekoliko činjenica, od ukupno 77 reformi u Nacionalnom planu otpornosti i oporavka, 17 se odnosi na pravosuđe, rekao je.

- Tu postoji jedan veliki reformski zamah u resoru pravosuđa, a isto tako u višegodišnjem financijskom okviru, nastavio je.

Malenica je ustvrdio kako njegovo ministarstvo predlaže najviše zakonskih rješenja.

- Ove godine u planu zakonodavnih aktivnosti, od ukupno 240 zakona, Ministarstvo pravosuđa predlagatelj je pedesetak propisa, što pokazuje namjeru da se provode reforme u području pravosuđa, ustvrdio je.

Najavio je donošenje novog zakona koji bi trebao voditi povećanju plaća. Dodao je kako se nada da će zakon biti prihvaćen.

- Jedna od najvećih reformi u području pravosuđa i javne uprave je reforma plaća kroz donošenje novog zakona. Zakon je bio na Vladi u srijedu, u ponedjeljak je rasprava u Hrvatskom saboru, očekujemo da se izglasa u prvom čitanju do ljetne pauze i da se nakon ljetne pauze izglasa u drugom čitanju, rekao je.

- Imamo tendenciju povećanja i to ćemo nastaviti i kroz ovaj dodatak od 100, 80 i 60 eura, ali isto tako i drugi korak, a to je novi Zakon o plaćama i nove uredbe. Oportuno je da se u drugom koraku povećaju plaće. Najniži koeficijent u državnoj i javnoj službi će biti 0,9. On je sada 0,631. To je stavljeno u zakon, otkrio je.

Poziv na ostavku


Ministar nije izravno odgovorio na zahtjeve prosvjednika koji su ga pozvali da podnese ostavku. Ponovio je kako je Vlada krenula s izmjenama zakona upravo na zahtjev sindikata, među ostalim i onog koji prosvjeduje.

- Jedan od razloga zašto je Vlada krenula u pripreme ovoga dodatka bili su razgovori s predstavnicima sindikata, među ostalim i ovoga sindikata koji je danas prosvjedovao. Kao Vlada smo se odlučili premostiti i riješiti ovu situaciju isplatom dodatka, rekao je.

- I ovaj dodatak je povećanje plaća. Nije bilo većeg povećanja u jednom trenutku kao što je ovo. Imamo uzlaznu putanju povećanja plaća svjesni činjenice da su to male plaće, kazao je.

Malenica je rekao kako postoje "tendencije kojima će se težiti kroz novi zakon". Dodao je kako je sindikatima ponuđeno i potpisivanje memoranduma.

- Neto plaća za ove najpotrebnije kategorije službenika trebala bi biti otprilike 1000 eura, rekao je.

- Mi smo sindikatima ponudili potpisivanje memoranduma, otkrio je.

Razdor među sindikatima?


Ministar je kroz pitanje istaknuo kako postoje "nekakvi sukobi unutar sindikata". Zapitao se "postoji li borba za reprezentativnost unutar same sindikalne scene".

- Vidjeli smo danas na prosvjedu da su se predstavnici sindikata referirali i na odnose unutar samih sindikata, rekao je.

- Postoje li ovdje nekakvi sukobi unutar sindikata? Postoji li borba za reprezentativnost unutar same sindikalne scene, zapitao se.

Još jednom je pozvao na zajednički pristup te ustvrdio kako ovakva situacija nije dobra.

- Ono što možemo u ovom trenutku je zajedno raditi na uredbi. Ovo stanje nije dobro ni za koga, za sustav, za pravosuđe, za Vladu, za građane. Tražimo racionalan, razuman pristup, rekao je.

- Sudovi rade, provode se određene hitne radnje i gdje može nastupiti šteta.Tu je jako teško povećati plaće jednom manjem dijelu službenika, a ne povećati svima, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!