19:19 / 16.04.2021.

Autor: Andrea Vatavuk/Irena Košar/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Malo u klupe, malo na daljinu

default error photo

Na koronavirus trenutačno je pozitivno 1217 učenika i 472 nastavnika. U samoizolaciji je 4061 učenik i 289 nastavnika. Sve županije donijele su odluku o modelima nastave za idući tjedan. Također, od sljedećeg tjedna u većini županija trebalo bi početi cijepljenje zaposlenih u obrazovnom sustavu.

Zagrebačkim učenicima nižih razreda od ponedjeljka će se u školama pridružiti i oni stariji - od 5. do 8. razreda. Ta ih je odluka razveselila.

- Sigurno da nam više znači, sad se pripremamo za srednju školu, treba nam više znanja i više ćemo naučiti nego na online nastavi, rekao je učenik 8. razreda Luka, OŠ Borovje iz Zagreba.

- Pred kraj smo školske godine, potrebno je i sadržaj privesti kraju, potrebno je i ponoviti sve ono što smo napravili, omogućiti neke posljednje ispravke, napisati posljednje ispite, naglasio je profesor hrvatskog jezika, OŠ Marina Držića, Zagreb Marko Prpić. 


U školama su ponovno i najmlađi Međimurci.

- Svima to znači jako puno, svi da mogu birati, i učenici i učitelji i roditelji, svi bi izabrali nastavu u školi, jer nema zamjene za nastavu u školi, istaknuo je ravnatelj II. osnovne škole Čakovec Vinko Grgić.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, dvije županije ipak su morale ostati na modelu C, odnosno nastava će se i dalje održavati na daljinu za sve učenike. Nekoliko županija nastavu na daljinu većinom će ponovno pratiti viši razredi osnovne škole i srednjoškolci, osim maturanata.

- Zbog ove nastale situacije kada nam dolaze samo maturanti 4. i maturanti 3., oni dolaze u prvu smjenu, zbog toga što su velikim dijelom to putnici, dodala je ravnateljica Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, Slavonski Brod Marija Tomić

Stalne promjene modela nastave, ističu stručnjaci, utječu i na mentalno zdravlje učenika.

- Kada se ta životna rutina kod učenika mijenja iz mjeseca u mjesec, to kod učenika može rezultirati i padom samopouzdanja, padom samopoštovanja i na kraju krajeva i obrazovnim postignućem, rekla je pedagoginja, OŠ Središće, Zagreb Tjaša Juraković.

Počelo je i dugoočekivano cijepljenje odgojno-obrazovnih djelatnika u Međimurskoj županiji, a za sutra je najavljeno u PGŽ-u.

- Djelatnici Tehničke škole su mogli i birati, do zadnjeg djelatnika bila je mogućnost odabrati jedno, drugo ili treće cjepivo, što je isto jako pohvalno, naglasio je ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažek.

- Koliko imam informaciju, cjepiva bi trebalo biti dovoljno. Nemojte me pitati koje su sve vrste cjepiva na raspolaganju jer to zaista ne znam, to treba pitati HZJZ koji je nadležan oko nabavke i distribucije cjepiva, poručio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

U ostalim županijama, kako je najavljeno, cijepljenje bi trebalo početi idući tjedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!