Markotić i Capak o novoj varijanti koronavirusa

26.11.2021.

12:01

Autor: T.V./HRT

Što do sada znamo o novoj varijanti koronavirusa

Što do sada znamo o novoj varijanti koronavirusa

Foto: HTV / HRT

Diljem svijeta raste zabrinutost zbog nove varijante koronavirusa - B.1.1.529. Na opasnost je upozorio i naš Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjoj konferenciji za novinare. Davor Božinović rekao je da će Stožer danas donijeti odluku o ograničenju prelaska državne granice s obzirom na pojavu nove varijante koronavirusa o kojem u ovom trenutku nema novih podataka. 

O kakvoj se varijanti radi pojasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

- Pojavilo se nekoliko varijanti, odnosno nekoliko slučajeva te nove varijante u Južnoj Africi i nekoliko zemalja. Ono što se do sada zna je da je na razini spike proteina 30-ak različitih mutacija i da je zbog toga izražena zabrinutost svih zemalja na svijetu pa i WHO već za priprema određene sastanke gdje bi se trebalo razmotriti što bi to moglo značiti, kaže Markotić.

Ističe kako te mutacije, pogotovo na spike proteinu mogu utjecati na njegovo vezivanje na receptore a može utjecati i na uspješnost lijekova i cjepiva.

- To treba maksimalno brzo ispitati, tako da će se na svim razinama provesti mjere da se na laboratorijskim razinama dobiju neki rezultati. Za sada, ono što je dobro, nema puno dokazanih slučajeva izvan Afrike, niti u samoj Africi, tako da vjerujem da ćemo u sljedećim tjednima nešto više znati o ovom virusu. Za sada veći dio svijeta ne zna puno više od ovoga što sam rekla, rekla je Markotić.

Na Markotić se nadovezao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji kaže kako od do sada poslanih uzorka na sekvenciranje nisu imali niti jedan nalaz pozitivan na delta plus varijantu.

- Ova delta plus varijanta o kojoj smo pričali u nekoliko zadnjih tjedana-. Mi smo u zadnja dva navrata slali između 200 i 300 uzorka na sekvenciranje, nismo dobili niti jedan nalaz delta plus varijante. Svi su ti uzorci bili i listopada. Slično je i u zemljama oko nas, s njima smo u stalnom kontaktu. Kako se sada stvari razvijaju i kako nam se do sada čini - ta delta plus varijanta nema tako veliki potencijal širenja, ističe.

I Capak je, kao i Markotić, naglasio da kod varijante B.1.1.529 postoji veliki broj mutacija upravo na receptor vezujućoj domeni spike proteina što bi moglo značiti da bi taj virus mogao imati puno veći potencijal širenja.

- Još je prerano da o tome govorimo i pitanje je kako će se ta varijanta širiti iz Južne Afrike gdje je procijepljenost manja od 10 posto, hoće li biti moguće da se širi u zemlje gdje je procijepljenost puno veća. za sada je to sve što o tome znamo, svi naravno iščekujemo informacije. Najbolja mjera zaštite koja nam stoji na raspolaganju je upravo ono što je Božinović rekao - da zabranimo stranim državljanima da dolaze, a da naši građani koji dolaze iz tih zemalja idu u 14 dnevnu karantenu uz obavezno testiranje na kraju karantene, poručio je Capak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!