Markotić: Ulazimo u ovom trenutku u jednu mirniju fazu

22.02.2022.

10:18

Autor: Vijesti HRT 4/T.D.

Alemka Markotić

Alemka Markotić

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

U Hrvatskoj već tjednima pada broj novozaraženih pa se mnogi pitaju hoće li se uskoro mjere početi ublažavati. Na ta i ostala pitanja vezana za epidemiološku situaciju raspravljalo se u emisiji "Izaberi zdravlje".

- Gledajući sve ove godine koliko puta je virus uspio demantirati u nekim stvarima cijelu znanstvenu i stručnu zajednicu, bilo bi prehrabro reći da je gotovo. Ulazimo u ovom trenutku u jednu mirniju fazu, čini mi se da je to tako, naglasila je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- Svi bi voljeli da je to tako. Jako je teško to predvidjeti. Svaka prognoza po tom pitanju je nezahvalna. Činjenica je da je omikron poharao Europu i svijet i da imamo puno više imunih ljudi. Isto tako je činjenica da ovaj virus i svi njemu srodni virusi strahovito brzo mutira. Nama se može dogoditi da nam se pojavi neki novi soj koji će krenuti ispočetka i na ovom silaznom kraku petog vala uzrokovati ponovno porast. Mi se nadamo da se to neće dogoditi. Tu situaciju razmatramo svaki dan i odlučit ćemo kad bude odgovarajuća epidemiološka situacija, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!