Srića: Učinkovitost COVID potvrda više nema onakvu težinu, kao što su imale na početku

22.02.2022.

09:53

Autor: studio

Pulmolog iz KBC-a Zagreb Saša Srića u emisiji "Studio 4"

Pulmolog iz KBC-a Zagreb Saša Srića u emisiji "Studio 4"

Foto: Studio 4/Kristina Stedul Fabac/Jurica Galoic/Igor Soban / HRT/PIXSELL

U Hrvatskoj je napokon počeo padati broj novozaraženih osoba od omikrona. Taj pad počeo je pratiti i broj hospitalizacija. Nažalost, broj umrlih od COVID-a je i dalje visok, pedesetak osoba dnevno. No, Nacionalni stožer za civilnu zaštitu i dalje ne vidi razlog da bi se ukidale COVID potvrde, dok susjedna Slovenija ukida gotovo većinu epidemioloških mjera, a djelomično i COVID putovnicu, jer po njima one više nemaju smisla. Pulmolog iz KBC-a Zagreb Saša Srića rekao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako su u KBC-u Zagreb odjeli još uvijek prilično kapacitirani, još uvijek ima veliki broj pacijenata. Ali ono što je u ovom trenutku obećavajuće i budi nadu je da je priliv pacijenta u hitnom prijemu manji. 

"I omikron može izazvati smrtni ishod"

- To bi značilo, ako se nastavi ovakav trend da bi za tri tjedna do mjesec dana broj popunjenosti kapaciteta na odjelima mogao biti manji, naglasio je pulmolog Srića.

U javnosti je stvorena slika kako je omikron puno blaža varijanta koronavirusa od koje se ne završava na respiratoru i od njega rijetki umiru. Srića je istaknuo da se ne slaže u potpunosti s takvom konstatacijom.

- Omikron je soj koji izražava blažu kliničku sliku, ali isključivo kod pacijenata koji su preboljeli COVID i cijepljeni su, a pogotovo kod onih osoba koji su "boosterirani". Kod necijepljenih pacijenata, omikron može vrlo često zakomplicirati priču, a i brojka umrli definitivno ukazuje na taj stav. Omikron je bolest koja dominantno zahvaća gornje dišne putove, ali se kod imunokompromitiranih osoba, odnosno ne cijepljenih nerijetko zna spuštati u donje dišne putove i izazvati pneumoniju, komplikacije kao i kod prethodnih sojeva i može izazvati smrtni ishod, poručio je pulmolog iz KBC-a Zagreb Saša Srića.

Što je duži boravak u jedinici intenzivnog liječenja, što su pacijenti duže mehanički ventilirani, odnosno priključeni na respirator, time je i mogućnost preživljenja i manja.

Takvi pacijenti mogu dobiti i bolničke superinfekcije, koje dodatno oslabljuju organizam, te uzrokuju, nažalost, smrtni ishod. 

 "Izjednačavati COVID s gripom je pretenciozno, a i opasno"

S omikronom imali su puno izolacija i samoizolacija, prije dva tjedan čak samo imali preko sto tisuća osoba u tom statusu. Dolazimo li u fazu da iz pandemije prelazimo u endemiju?

- Ako će se nastaviti ovakav trend, kao što vidimo da bilježimo pad novozaraženih, pomalo i hospitaliziranih, premda je taj pad prekinut jučer s porastom od četiri posto, nadamo se prolaznog karaktera, i da ćemo moći to govoriti u buduće vrijeme, ali u ovom trenutku govoriti da idemo prema endemiji i da možemo izjednačiti COVID s gripom, bilo bi pretenciozno, bilo bi opasno i dovelo bi nas ponovno u pat poziciju, rekao je Srića. 

"Još uvijek ne možemo govoriti o ukidanju epidemioloških mjera"

Nacionalni stožer civilne zaštite za sada ne misli ukidati COVID potvrde, iako je veliki broj građana prebolio COVID, pa i soj omikrona, ljudi su cijepljeni i s booster dozama.

Srića je naglasio kako virus može mutirati, ali pošto je u Hrvatskoj niska procijepljenost, ne može se govoriti o ukidanju epidemioloških mjera. Poručio je kako su COVID potvrde učinkovite, ali u Hrvatskoj su mjere, pa i uvođenje COVID potvrda donijete sa zakašnjenjem.

- Što se tiče COVID potvrda, one su imale svoj smisao na početku, odnosno COVID potvrde su prije svega trebale biti ranije donesene. Doista, učinkovitost COVID potvrda više nema onakvu težinu, kao što su imale na početku, a što se tiče epidemioloških mjera u to ne bi srljao, ne bi ih dirao, naglasio je. 

"Sve više pacijenta u post-COVID ambulantama"

Želja za cijepljenjem građana se potpuno izgubila ili pala. U KBC-u Zagreb post-COVID ambulante rade već duže vrijeme, a post-COVID posljedicama bavit ćemo se još neko duže vrijeme.

- Na početku smo učili kako tretirati akutni COVID, sada smo u fazi da smo dobar dio naučili, a sada se suočavamo s učenjem o post-COVID sindromu.

COVID-19 izaziva posljedice na svim organskim sustavima, a kako je to akutna respiracijska bolest, tako su i kronične komplikacije, najčešće respiratorne. Pacijenti koji završavaju u post-COVID ambulantama su s prolongiranim simptomima zaduha, dugotrajnijeg kašlja i umora.

- Najčešće se uz to javljaju simptomi tipa anksioznosti, depresivnog simptoma, kod nekih pacijenata dolazi do ispadanja kose, javljaju se problemi s pamćenjem, koncentracijom, neurološkim problemima, aritmijama, poručio je pulmolog iz KBC-a Zagreb Saša Srića.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!