Maturantici poništen ispit državne mature jer se na njega potpisala

20.07.2022.

20:02

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT

Maturantica Laura Mikić pogriješila je na eseju iz hrvatskog jezika

Maturantica Laura Mikić pogriješila je na eseju iz hrvatskog jezika

Foto: Dnevnik / HRT

Od 28 i pol tisuća pristupnika koji su pisali državnu maturu na ljetnom roku, 31 učeniku poništen je ispit. Jedna od maturantica čiji ispit ne vrijedi jer se na njega potpisala, što je kršenje pravila pisanja mature, istupila je na društvenim mrežama.

Maturantica Laura Mikić pogriješila je na eseju iz hrvatskog jezika na ljetnom roku mature, priznaje u objavi na društvenim mrežama.


- Slučajno sam uslijed velike doze stresa i umora potpisala esej na Hrvatskom jeziku jer sam tih istih dana kada se polagala državna matura polagala i prijemni ispit na Muzičkoj akademiji koji sam položila izvrsnim rezultatom, objavila je.


Otkrivanje identiteta jedan je od razloga za poništenje ispita, stoji u Pravilniku o polaganju državne mature. Pa joj je cijeli ispit iz hrvatskog jezika poništen, iako se na drugi dio nije potpisala. Maturantica to smatra nepravednim.


Žao nam je zbog tog i svih sličnih slučajeva, ali pravila su jasna, ističe ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.


- Ako se vi ne pojavite na eseju, vi ne možete položiti ispit iz hrvatskog jezika, ako se pojavite i ostanete više od 30 minuta, dobijete 0 bodova, uz bodove na ispitu možete ga položiti. Kršenje pravila je isto što i nedolaženje, to se ne tretira kao pisanje eseja nego se poništava zbog prekršenog pravila, kaže Filipović.


Na odluku ravnatelja o poništenju ispita nema mogućnosti prigovora, što maturantica također smatra spornim.


- Povjerenstvo je predložilo takvo rješenje i tako je riješeno internim aktima, kaže Filipović.


- Ja ne mogu prejudicirati što bi se dogodilo na sudu, ali znam da ovo što se događa u ovom slučaju egzistira već godinama po istim pravilima i dosad nije bilo sporno, dodaje.


Prema svemu sudeći, maturantica će osim izlaska na još jedan rok mature još jednom morati polagati i prijamni ispit na Muzičkoj akademiji. Nije jedina kojoj se to dogodilo, kaže dekan Muzičke akademije Igor Lešnik, prof. art. Ne može se upisati ni u kategoriji mlađih kandidata kojima matura nije uvjet, jer se, ističe, za nju nije prijavila.


- Ona je s jako lijepim uspjehom položila sve zahtjeve naših prijamnih ispita i nema razloga za pomišljati da ne bi tako bilo i na jesenskom roku, kaže Lešnik.


Kad upisi završe, znat će se koliko će biti mjesta na jesenskom roku. Što se tiče pravila pisanja mature, analizirat ćemo ih nakon jesenskog roka, kaže ravnatelj Filipović, i ako treba unaprijediti za buduće generacije. Bitno je, ističe, da za sve vrijede jednako.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!