Mavriček: Najviše se krivotvore kovanice od 2€, 1€ i 50 centi

07.01.2023.

10:52

Autor: Studio 4/HRT

Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a

Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a

Foto: Studio 4 / HRT

Je li uvođenje nove valute bilo uspješno i u skladu s planom, u "Studiju 4" govorio je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Prvi tjedan s novom valutom je za nama, Mavriček je rekao da je konverzijski vikend prošao dobro jer rade svi platni sustavi, bankomati, kartice, te u bankama ima dovoljno gotovog novca.

- Bilo je malih zastoja u radu i nedostupnosti bankomata, ograničenja u radu kartičnog sustava, no tijekom 1. siječnja sve se stabiliziralo. Bilo je kod nekih banaka malih produljenja rokova, no sve u svemu, prošlo je sve prema planu. Više smo nego zadovoljni cijelom konverzijom,dodao je.

Napomenuo je da je riječ o vrlo kompleksnoj prilagodbi sustava. Kartično poslovanje se, ističe, u potpunosti stabiliziralo.

- Do 15. siječnja slijedi i prilagodba malo manje od 1000 bankomata, dodao je.

Bilo je nekih obrada koje su dulje trajale, rekao je objašnjavajući da se prema jučerašnjim podacima sve stabiliziralo.

- Dvojno iskazivanje cijena trajat će cijelu godinu, kako bi ljudi i dalje mogli uspoređivati cijene i vidjeti je li došlo do nekog neopravdanog porasta, dodao je.

Ističe da je u Hrvatskoj veoma prisutna sezonalnost bankomata, njihov brij će tijekom ljeta narasti na više od 5000 i svi će biti raspoloživi za eure.

- Interaktivna karta HUB-a je jedina relevantna, ona prikazuje isključivo banke koje ne naplaćuju naknadu. Postoje i drugi pružatelji usluga gotovog novca na bankomatima, no oni naplaćuju naknadu, dodao je.

Bilo je pritužbi, kaže, na čekanje za polog kovanog novca. Banke su se u međuvremenu opremile, nabavile su opremu da transakcije budu brže.

HNB je priopćio da poslovne banke ne naplaćuju konverziju ako netko dođe s više od 100 papirnatih ili kovanih novčanica, dok HP i Fina mogu naplaćivati ako se to pređe.

- Kako bi što prije omogućili prelazak na euro i pojednostavili proceduru, banke su odlučile ne naplaćivati naknadu iznad minimalno 100 komada novčanica i kovanica, dodao je.

Za iznose veće od 15.000 kn, objasnio je kako je banka dužna identificirati klijenta, tj. provjeriti njegov identitet, po novom Zakonu iznad 75.000 napraviti dubinsku analizu klijenta, odnosno podrijetla novca.

Prelaskom na novu valutu pojavili su se prvi primjeri lažnih eura. Mavriček kaže da imaju saznanja o krivotvorenim novčanicama i kovanicama, dobili su ih na analizu. To su najčešće jednostavne krivotvorine koje predstavljaju filmski i kazališni novac, što i piše na novčanicama. Te novčanice su, dodaje, napravljene na jeftinom papiru, dok su euro novčanice na papiru koji se sastoji od 100% pamučnih vlakana, šuškave su, rastezljive, čvrste i imaju grublju strukturu. Na pitanje kako prepoznati lažne kovanice, kaže da je to najlakše pomoću magneta.

- Najviše se krivotvore najveći apoeni kovanica, to su 2€, 1€ i 50 centi, dodao je.

Komentirajući povećanje cijena, rekao je da se građani za to mogu obratiti Državnom inspektoratu, a za cigarete Carinskoj upravi. Što se tiče bankarskih usluga, građani se mogu javiti HNB-u.

Što se tiče ugostitelja i trgovaca, kaže da su do 31. prosinca podigli oko 107,7 mil. €.

- Mi smo banke predopskrbili s 1,3 mlrd €, dodao je.

Ističe da u bankama ima dovoljno novca, pripremljeno je 627 mil. komada kovanica i 346 mil. komada novčanica. Tijekom ove godine dodatno će izraditi 210 mil. komada kovanica, što bi trebalo zadovoljiti sve potrebe u RH.


Pogledajte razgovor u cijelosti: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!