Kako prepoznati lažne novčanice eura?

04.01.2023.

19:27

Autor: Anita Suknjov/Dnevnik/HRT

Kako prepoznati lažne novčanice eura?

Kako prepoznati lažne novčanice eura?

Foto: Dnevnik / HRT

Već u prvim danima u našoj je zemlji sve više pokušaja krivotvorenja eura. Tako su se u optjecaju našle lažne novčanice, podvaljuju se čak i filmski rekviziti, a neke se slične kovanice drugih valuta podmeću kao euri. Iz Hrvatske narodne banke građane su uputili kako provjeriti jesu li novčanice autentične. 

Lažni novac koji se upotrebljava u filmovima, euru slične turske lire pa i konvertibilne marke - sve je više prijevara, ali i krivotvorina već prvih dana nakon uvođenja eura.

- Bit će ih puno više, samo treba znati, ali i trgovci neka gledaju. Ja sam dobila sitno, naprimjer od šilinga, umjesto dva eura, dobila sam dva šilinga, rekla je Vesna.

- Nisam vidjela, ali čula sam za to. Treba paziti, rekla je Jasna.

Iz Hrvatske narodne banke savjetuju građane kako razlikovati pravu novčanicu od lažne.

- Građani mogu najprije na novčanicama osjetiti reljefnost otiska, osobito na bočnim rubovima novčanice gdje su oznake za slijepe i slabovidne. Također, ako zakrenemo novčanicu prema svjetlu, mogu vidjeti promjenu boje, smaragdne brojke iz tamnoplave u smaragdno zelenu, rekla je Martina Skenderović Božičević, Direkcija nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca, HNB. 

Svaka novčanica ima vodeni znak, koji možemo provjeriti okrenemo li je prema izvoru svjetlosti.

- Recimo jednotonski vodeni znak je izrazito svijetao jer je tu papir najtanji i jako se dobro vidi - što na krivotvorini nije slučaj, također na originalnoj novčanici imamo zaštitnu nit koja je izrazito tamna linija i ide cijelom visinom novčanice, dodala je Skenderović Božičević.

Krivotvoreni novac uglavnom se podmeće ondje gdje je brz protok novca - u kafićima, klubovima i na tržnicama. Najčešće su to novčanice od 20 i 50 eura.

- Rekviziti, znači novac koji se koristi, recimo, u kazališnim predstavama ili u nekakve druge svrhe. Ni taj novac na takav način proizveden nije dozvoljen, njegova proizvodnja. Za takav novac je potrebna suglasnost izdavatelja novca, rekao je Željko Brkić, Ministarstvo unutarnjih poslova.

- Dakle, umjesto potpisa predsjednika Europske središnje banke, ispod motiva zastave EU-a na krivotvorenim novčanicama stoji natpis movie money, dok tu pokraj ovih kratica naziva Europske središnje banke stoji natpis na engleskom jeziku koji također ne postoji na originalnoj novčanici, dodala je Skenderović Božičević.

Stoga se građanima savjetuje da se dobro upoznaju s novim kovanicama i novčanicama kako bi izbjegli neugodnosti i potencijalne kazne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!