09:24 / 08.03.2021.

Autor: T.V./HRT

Plenković: Žene su radom i zalaganjem obitelji i društvo učinile boljima

Jučer je u Splitu održan prosvjedni mimohod 'Žene Splita za žene svita'

Jučer je u Splitu održan prosvjedni mimohod 'Žene Splita za žene svita'

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Danas se obilježava Međunarodni dan žena. To je dan kada žene žele upozoriti i progovoriti o svojim pravima, neravnopravnom položaju s muškarcima i ulozi u društvu, a ove se godine taj dan obilježava pod sloganom "Izaberi izazov". Podsjetnik je to na prosvjed kojim su tekstilne radnice 8. ožujka 1857. u New Yorku zatražile bolje uvjete rada i veće plaće.

Žene su nastavljale štrajkati - pod sloganom "Kruh i ruže". Kruh je simbolizirao gospodarsku sigurnost, a ruže bolju kvalitetu života.

Žene su u Hrvatskoj i dalje manje plaćene od muškaraca i imaju nižu prosječnu mirovinu. Zbog obiteljskih obveza biraju uglavnom slabije plaćena zanimanja, a zbog rodiljnog dopusta i bolovanja kako bi njegovale djecu ili roditelje kažnjene su manjim primanjima, što se vidi i na mirovinama. Statistika pritom pokazuje da poduzeća u kojima su žene na vodećim položajima, a takvih je malo, donose veću dobit.

I 164 godine nakon prosvjeda u New Yorku tradicionalnim demonstracijama žene diljem svijeta upozorit će na nejednak položaj koji imaju u društvu.

U Splitu je u povodu Međunarodnog dana žena održan tradicionalni prosvjedni mimohod pod nazivom 'Žene Splita za žene svita'.

Plenković: Žene su radom i zalaganjem obitelji i društvo učinile boljima

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je svim ženama putem svog Twitter profila čestitao Međunarodni dan žena, ističući da su one radom i zalaganjem obitelji i društvo učinile boljima.

-Žene su svojim radom i zalaganjem učinile naše obitelji i društvo boljim. Ovo je poseban dan za zahvalu na njihovom nemjerljivom doprinosu stvaranju pravednije zajednice, poručio je Plenković.

Izrazio je namjeru snažnijeg doprinosa ravnopravnosti žena u hrvatskom društvu.

To kani postići brojnim mjerama za veću zapošljivost žena i postizanje jednakih uvjeta na tržištu rada te demografskim mjerama, a osobito odlučnom borbom protiv svih oblika diskriminacija i nasilja nad ženama.

Ravnopravnost žena i muškaraca temeljna je vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, podsjeća predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Na putu uključivanja žena u javni, profesionalni i politički život postigli smo puno, ali moramo nastaviti raditi kako bismo dostigli najviše standarde u području ravnopravnosti spolova, jednakopravnosti i zaštite prava žena, uključujući borbu protiv verbalnog ponižavanja i nasilja nad ženama. Pitanja položaja žena u politici, društvu i gospodarstvu dio su temeljnih civilizacijskih vrijednosti i ogledalo zrelog demokratskog društva. Svim ženama uime Hrvatskoga sabora i osobno želim sretan Međunarodni dan žena."Radnička fronta obilježava Dan žena porukama u hrvatskim gradovima

Članice Radničke fronte (RF) iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Pule i Poreča postavile su na istaknute lokacije u svojim gradovima poruke u povodu Međunarodnog dana žena koji se obilježava u ponedjeljak.

Dušo, mama je opet pala, Najviše me boli kada šutim, Ustajte prezrene na svijetu, Ja od jutra nisam stala, Sindikat žena protiv kretena, Neću cvijeća - vraćaj poduzeća i Živio 8. Mart - dan ženske borbe!, neke su od poruka vezanih uz datum koji je, kažu iz Radničke fronte, oduvijek imao za ljevicu poseban značaj, ne samo zato što su temelji ljevice borba za rodnu emancipacija i društvenu pravdu, već i zato što obilježavanje tog datuma dolazi iz socijalističke tradicije.

- Sve češće se zaboravlja da je osmi mart u svojim izvorima neraskidivo vezan uz radničke borbe i da su unatoč mnogim izborenim pravima i načelnoj rodnoj ravnopravnosti, žene i danas u neravnopravnoj poziciji, ističu iz Radničke fronte.

Smatraju kako se sistemska ekonomska i društvena potlačenost žena ne može ukinuti tek pukim uvođenjem kvota, osnaživanjem žena i brojanjem njihove zastupljenosti na visokim pozicijama, već isključivo suštinskom promjenom sustava u kojemu živimo i njegovih institucija koje tu potlačenost i stvaraju na svakodnevnoj bazi. 

Među ostalim, smatraju i da bi trebalo raditi na obnovi i izgradnji novih javnih vrtića i smanjiti njihove cijene, izgraditi stanove koji će se uz pristupačne cijene mjesečne naknade, stavljati na raspolaganje samohranim majkama, obiteljima s niskim primanjima, poticati zapošljavanje ginekologa u javnom zdravstvu, osigurati besplatne higijenske i menstrualne potrepštine u javnim ustanovama.

UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće

Udruga U ime obitelji (UIO) upozorila je u ponedjeljak, u povodu Međunarodnog dana žena, na dva najčešća oblika društvene nepravde s kojima se u Hrvatskoj suočava veliki broj žena - rad nedjeljom, osobito u trgovinama, i diskriminacija na tržištu rada žena koje odabiru biti majke.

Kako bi se osigurala sveobuhvatna zaštita žena na radnom mjestu, UIO poziva Vladu da poduzme potrebne mjere za osiguravanje neradne nedjelje, slobodnog dana za obitelj, i sprečavanje svake diskriminacije, osobito trudnica i majki.

UIO poručuje da treba jačati mehanizme zaštite svih žena na radnom mjestu, pogotovo onih koje se odlučuju na majčinstvo, te poziva žene da prijavljuju slučajeve diskriminacije, a poslodavce i vlasti na dosljednu provedbu zakona.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!