09:44 / 01.04.2021.

Autor: IMS/HTV

Nove odluke za potresom pogođeno područje

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved najavio odluke Vlade o obnovi

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved najavio odluke Vlade o obnovi

Foto: IMS/HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved najavio je, dolazeći na sjednicu Vlade, nove odluke koje će pomoći stanovništvu na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke, dijelu Zagrebačke i Karlovačke županije. Ministar hrvatskih branitelja, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite za sanaciju posljedica razornog potresa Tomo Medved, govoreći o aktivnostima Vlade i Stožera u protekla tri mjeseca, rekao je da je Vlada dosad donijela 32 važne odluke vezane uz sanaciju štete koja je golema i pomoć pogođenom stanovništvu. 

Najavio je da će na današnjoj sjednici Vlada donijeti odluku kojom se i u travnju produljuje oslobađanje plaćanja električne energije stanovništvu Sisačko-moslavačke županije. Uz to najavio je i nastavak mjere oslobađanja plaćanja RTV pristojbe  za sljedeća tri mjeseca.


- Tu su i odluke Ministarstva prometa kojima se stanovništvo ove županije oslobađa plaćanja željezničkog prijevoza i cestarine od Zagreba do Siska, rekao je. 


Medved je najavio da će Vlada danas podići iznos proračunskih sredstava za žurnu obnovu višestambenih objekata i obiteljskih kuća s 12 na 16.000, odnosno na 25.000 kuna. 


- Svjesni smo činjenice da su ti troškovi veći od onih koje smo dosad isplaćivali. Cilj nam je omogućiti da se što prije osposobe objekti koji imaju manja oštećenja, a takvih je oko 20 tisuća, rekao je.


Najavio je početak intenzivne sanacije takvih objekata do početka svibnja.


- Želimo do ljeta omogućiti stanovnicima povratak u njihove domove, poručio je potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat

Foto: IMS/HTV / HRT

Retroaktivna primjena odluke


U vezi s time, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat izjavio je kako je to mjera koja će pomoći svima koji imaju pravo na određeni stupanj subvencija u obnovi zgrada i obiteljskih kuća. 


- Za višestambene zgrade - subvencija se po stambenoj jedinici povećava s 12 na 16 tisuća kuna, a za obiteljske kuće na 25.000 kuna, rekao je. 


Istaknuo je da će primjena odluke koju će danas donijeti Vlada biti retroaktivna, a onima koji su već obnavljali svoje objekte, omogućit će da bez novog zahtjeva dobiju dodatna sredstva.


- Interveniramo na način da s danom objave u Narodnim novinama dajemo priliku svima kojima su zahtjevi riješeni i sredstva već isplaćena, da mogu bez ponovljenog zahtjeva dobiti razliku do 16, odnosno do 25 tisuća kuna, rekao je.


Dodao je da će ingerenciju nad provedbom te odluke za Grad Zagreb, dijelove Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije imati Fond za obnovu i Središnji državni ured. 


- Središnji državni ured na prostor Sisačko-moslavačke županije pritom ulazi sa sveobuhvatnom akcijom, gdje se Ured stavlja u funkciju organizatora obnove. Dakle, građani koji na to imaju pravo, neće trebati sami financirati obnovu, već će u njihovo ime to raspoloživim sredstvima napraviti Fond, odnosno Središnji državni ured, izjavio je minstar Horvat. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!