15:12 / 15.03.2022.

Autor: I.Z./HRT

Milanović: Plenković mora obuzdati ljude niske inteligencije da ne lupetaju

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku. Predsjednik se osvrnuo na francusku kontrolu hrvatskoga zračnog prostora. 

"Avioni Rafale su dobrodošli"

Naglasio je da će u Hrvatsku za nekoliko dana stići američki avioni.

- Doći će dva para lovaca na zagrebački Pleso. A što se tiče aviona Rafale, oni su dobrodošli, ako to mogu raditi neprestano. Teško je kontrolirati nebo 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. To trenutno nitko ne radi, pa ni Izrael. To kao što je slučaj s ovom besposadnom letjelicom, pitanje je tko bi to u realnom vremenu uspio oboriti, kazao je Milanović.

- To što se Vučić hvali, vjerojatno ni oni to ne bi mogli oboriti, dodao je Milanović.

Kazao je da Srbija ima dobru opremu, ali da ne bi u sedam minuta uspjeli srušiti bespilotnu letjelicu.

- Ja njih ne gledam kao na konkurenciju ni kao na prijetnju, naglasio je. 

"Banožić je potpuno izgubljen čovjek"

Milanović je kritizirao otkrivanje detalja iz istrage o letjelici.

- O ovome se ne govori dok nisi siguran što se dogodilo. Srećom, nitko nije nastradao, poručio je Milanović.

- Istragu vodi Obavještajna pukovnija. To ne može raditi ni DORH ni policija, jer nemaju ta znanja. To je vojska. Elementarna građanska odgovornost je da se o tome ne lupeta, kazao je.

Istaknuo je kako Plenkovića drži razumnim. Dodao je da je ministar obrane Mario Banožić potpuno izgubljen čovjek.

- Dođe tamo, stavi si uniformu s prezimenom, lovačku kapu, demižonku i priča nešto o čemu se ne priča, dodao je. 

"Hrvatska je i dalje jedna od najsigurnijih država"

- Hrvatska je i dalje jedna od najsigurnijih država s najsigurnijim gradovima, poručio je Milanović.

- To je takva tradicija. Mi smo uvijek bili takva zemlja, da se u deset navečer može pustiti dijete da se šeta. Hrvatska je kroz noviju povijest bila zemlja visoke javne sigurnosti. Dogodi se da pomahnitaju bande u Splitu, pa se puca kalašnjikovima, ali to je manje nego u Europi. Hrvatska je sigurna zemlja, rekao je.

- Kad su ovakve istrage, izvidi, ispitivanja u tijeku, pričekaš dok ne bude crno na bijelo. O tome ne govoriš ni ako si kemičar i balističar, a pogotovo ne ako si lažni doktor znanosti, rekao je.

"Plenković treba obuzdati ljude niske inteligencije da ne lupetaju"

Milanović je rekao da je nazvao predsjednika Vlade kada se dogodila nesreća s letjelicom.

- Ja sam ga nazvao kad se to dogodilo, održavam neki kontakt. Ako bude summit NATO-a ovih dana,  javit ću mu se i reći što mislim govoriti. Bitno je da smo u kontaktu i da obuzda ljude niske inteligencije da ne lupetaju, dodao je.

- On i ja ćemo se lako dogovoriti, poručio je. 

"Vijeće za nacionalnu sigurnost nije operativno tijelo"

Predsjednik Milanović naglasio je da Vijeće za nacionalnu sigurnost nije operativno tijelo, nego da je to tijelo koje donosi određene strateške odluke i ono se sastaje kad treba.

- Nije permanentno radno tijelo. Evo, sad se nešto dogodilo i sad ćemo se naći, ali to je vrlo uzak format. Ja kad imam brifinge, imam ga u širem formatu, jer dolaze eksperti. Vijeće se sastoji od nekoliko državnih čelnika, koji tamo razgovaraju i donose odluke i usklađuju stavove oko nekoliko ključnih pitanja, ali ne bave se dronovima koji su zalutali u Hrvatsku i, srećom, nisu nikoga ubili, naglasio je Milanović.

"Srbiju ne gledam kao neprijatelje"

Rekao je kako je Srbija ulagala u protuzračnu obranu, ali da ih ne gleda kao neprijatelje.

- Ali oni ne bi uspjeli ovo srušiti u sedam minuta. Ne bi ni Hrvatska da to ima, ne bi ni Njemačka, poručio je.

- Nema apsolutne zaštite. Šansa da se ovako nešto ponovi je mala, da uopće dođe do Zagreba, mislim da su i Mađari nešto naučili, istaknuo je Milanović.

"Ovo što se dogodilo je nevjerojatan incident"

Milanović je poručio je kako se sa 150.000 vojnika ne može zauzeti ni Čazma, kamoli Kijev.

- Ovo što se dogodilo je nevjerojatan incident, medijskim genijima sa Zapada trebalo je dvanaest sati da izvijeste. I to pogrešno, jer su napisali da je to van Zagreba, kazao je.

"Srbi će shvatiti što je racionalno i korisno"

Milanović se osvrnuo i na situaciju u Bosni i Hercegovini.

- Srbi nisu neprijatelji, oni su partneri. Probleme Hrvatima rade neke bošnjačke elite. Srbi su valjda shvatili u kakve su se bedastoće uvukli i da su Rusiji obična fusnota. Ništa oni ne znače Rusiji. Rusija je velika, monstruozna država, možda nije razvijena kao SAD, ali nije ni neuništiva. Srbi će shvatiti što je racionalno i korisno, to je EU, rekao je predsjednik Milanović.

- NATO im je nepotreban, ali EU da. BiH ima veze s geopolitikom koliko ja s dodjelom Oscara. BiH je jedan poremećaj koji traje 25 godina. Da nije na hrvatskoj granici, ma briga me. Još za vraga, tamo živi pola milijuna Hrvata. Tiče nas se, bar mene, poručio je hrvatski predsjednik. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!