14:24 / 01.03.2021.

Autor: HRT/V.G.

Milanović: Energetska obnovljivost i neovisnost su životna pitanja

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike sudjelovao je na 4. sjednici Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju. Na sjednici članovi Vijeća predstavili su novi dokument - Smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika. 

- Ovo je za mene važna tema, ne tiče se hrvatskog Ustava pa ne mogu biti ni približno grlat, radi se o nečemu što sam prepoznao i moji suradnici kao temu koja ja važna za Hrvatsku, a to je energetska obnovljivost, samostalnost, u ovom slučaju s naglaskom na sunčevu energiju jer to je stvar koja dolazi za razliku od tema koje su veće od života, kao što je demografija koju je moja prethodnica favorizirala i razumijem zašto je to radila. Ovo je tema koja je već na stolu, Vlada priprema zakon, zato i ove preporuke i ideje. Ukoliko se zajedničkim snagama približimo tome da Hrvatska bude energetski neovisnija, produktivnija, efikasnija, fleksibilnija u području korištenja sunčeve energije - tim bolje. Mi na tom polju nismo napredovali koliko smo mogli naročito u odnosu na Njemačku koja ima u privatnoj proizvodnji instalirano 49 gigabajta solara. Hrvatska ide prema jednom gigabajtu. Njemačka je bogatija, ali ne toliko i ima 20 puta više stanovnika. Prostor za napredak je velik, to je životno pitanje, rekao je Zoran Milanović.

- Možda ne iz perspektive jednog mandata, ali iz perspektive jednog života, jednog čovjeka - automobili kakve poznajemo više neće biti dostupni. Punjenje automobila će koštati. Ako je to tvoja struja, onda je to praktički kroz neko vrijeme besplatno. To su teme za razmišljanje i za akciju. Akcija je u tijeku. Ovo je tema koja Hrvatsku treba zanimati. Mislim da je ovo rješivo. Ovo je sada i tu, rekao je Milanović.

Ministar Tomislav Ćorić rekao je da je fokus bio na proizvodnji električne enegrije na razini solara tzv. građanskoj energiji.

- Hrvatska ima prostora za veliki iskorak u narednom razdoblju. Naši stateški dokumenti otvaraju prostor da se u tom smjeru ide, prije svega Strategija energetskog razvoja RH do 2030., s pogledom na 2050., rekao je Ćorić.

- Ideja je jasna - proizvodnja na krovovima kuća  i industrijskih pogona je nešto čemu trebamo stremiti. Mi ćemo kroz zakon o obnovljivim izvorima energije i zakon o tržištu električne energije, oba će u narednim mjesecima biti upućeni u Sabor, omogućiti da se prema tome cilju ide. Prepreka je da Hrvatska još nije dostigla takav stupanj gospodarskog razvoja koji kućanstvima omogućava neometano ugradnju solarnih panela, ali modeli koji se pojavljuju na tržištu na neki način doskaču tom preblemu, poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!