Milanović odgovorio hoće li sjesti s premijerom da izglade nesuglasice

04.05.2021.

12:50

Autor: T.V./HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

U Plaškom dosta skladno žive Hrvati i Srbi, rekao je predsjednik Zoran Milanović u izjavi novinarima nakon što je obišao gradilišta Vatrogasnog doma DVD-a i Doma kulture u Plaškom. Predsjednik je, između ostalog, odgovorio na pitanje hoće li sjesti s premijerom kako bi se riješile nesuglasice. 

Galerija
Zoran Milanović u Plaškom, Foto: HTV/HRT
Zoran Milanović u Plaškom, Foto: HTV/HRTZoran Milanović, Foto: HTV/HRT

O incidentu u Borovu

Novinarima je zatim poručio da ga pitaju za Borovo selo što su oni i učinili.

- Policija je pustila da se ljudi koji se zaista ponašaju divljački i ispod razine kako bi se Hrvati trebali ponašati uđu u to selo. Tamo je bio ministar unutarnjih poslova koji je njihov šef. Policijom upravlja Vlada, Plenković i Božinović. Kad sam organizirao prije mjesec dana, prvi puta nakon 30 godina, skup za naše policajce s Plitvica, znate tko nije došao? Vrh hrvatske policije. Svi drugi su došli. Zašto nisu došli? Zato što ne žele biti sa svojim kolegama? Zato što im je to naredio Plenković. Nažalost to je organizacija koja pod utjecajem politike. Za mene je odgovoran Plenković i njegov ministar unutarnjih poslova. Taj incident, to se nije smjelo dogoditi, poručio je Milanović.

O spomeniku Šoškočaninu u Borovu

Novinari su spomenuli kako je premijer Plenković predsjedniku Milanoviću prigovorio da nije uklonio spomenik Šoškočaninu u Borovu. Milanović je taj spomenik nazvao mauzolejem malo manjim od Njegoševa spomenika.

- Nisam mogao riješiti spomenik Šoškočaninu. S obzirom na to da je Plenković rođen jučer ujutro, on nije mogao ništa riješiti. Nisam to mogao riješiti, tu su mi figu držali Pupovac i Plenković. Taj spomenik je čista provokacija. Plenković nema što o tome govoriti, neka to makne. Ne mora rušiti, neka makne i bit ćemo zdravije društvo. Neka dođe u Plaški i vidi kako žive Hrvati i Srbi, rekao je predsjednik.

O kandidaturi Zlate Đurđević

- Plenković i Jandroković morat će objasniti zašto su protiv vrhunske kandidatkinje, rekao je predsjednik Republike, odgovarajući na pitanje o Zlati Đurđević.

- Dakle ta osoba je potpuno čista, moralno, intelektualno dorasla, stručna. Bit ćete protiv nje? Što bi rekao jedan crnogorski pjesnik - "ćerat" ćemo se do kraja, poručio je Milanović.

O premijeru Plenkoviću

Na pitanje jedne novinarke hoće li sjesti s premijerom, predsjednik je odgovorio protupitanjem.

- Gdje, u krilo? Pretežak sam mu. On bi stalno sjedio, rekao je dodavši da je otvoren za razgovor s Plenkovićem.

- Pa pobogu pozvao sam čovjeka da zajedno položimo vijence u Okučanima, zbrisao je k'o zadnja vjeverica. Ne razumijem što nije jasno, pa ja njega cijelo vrijeme pozivam, istaknuo je Milanović. 

Milanović posjetio općinu Plaški i Grad Ogulin

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je u Karlovačkoj županiji posjetio općinu Plaški i Grad Ogulin, a u povodu Dana vatrogastva u Plaškom je obišao Vatrogasni dom DVD-a u izgradnji te razgovarao sa zapovjednicima DVD-a Plaški i načelnikom te općine Perom Damjanovićem. Predsjednik je u Plaškom obišao i Dom kulture.

Tijekom boravka u Ogulinu, u Gradskoj knjižnici i čitaonici, predsjednik Milanović prisustvovao je svečanosti uručenja priznanja najuspješnijim sportašima toga Grada u 2020. godini. Čestitao je nagrađenima i poručio im da se nastave baviti sportom.

- Vrhunski sport je težak i naporan, ne mora to nužno biti cilj i život, ali živite sa zdravim duhom u zdravom tijelu, rekao je. U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović naveo je da se bavio različitim sportovima i da je u njima bio prosječan. Ništa posebno, ali sam bio manje-više u svemu. Mislim da je sport beskrajno važan za mlade ljude, ali to se ne može nametnuti, ili se baviš sportom, ili se ne baviš sportom. Vi se bavite i svaka vam čast, znam koliko je tu uloženo znoja i truda, rekao je predsjednik Milanović.

Prije toga, predsjednik Republike s gradonačelnikom Ogulina Daliborom Domitrovićem posjetio je i obišao proizvodni pogon tvrtke Bjelin d.o.o koja se bavi proizvodnjom parketa. Predstavnici tvrtke Bjelin upoznali su ga s važnošću koju ta tvrtka ima za Ogulin i njegovo gospodarstvo.

Uz predsjednika su danas bili njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić, a pri uručenju priznanja najuspješnijim sportašima u Ogulinu pridružio mu se i povjerenik Predsjednika Republike za sport Željko Jovanović, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!