Mirno rješavanje sporova kako bi se rasteretili sudovi

17.04.2023.

19:43

Autor: Nataša Ban/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Mirno rješavanje sporova

Mirno rješavanje sporova

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U Hrvatskom saboru u prvom čitanju je Zakon o mirnom rješavanju sporova. Trebao bi ubrzati postupke i potaknuti sudionike na mirno rješavanje sporova. Ono bi bilo dobrovoljno, brže i jeftinije, poručuje Ministarstvo pravosuđa. Predviđa se i osnivanje Centra za mirno rješavanje sporova sa sjedištem u Zagrebu i podružnicama u Osijeku, Rijeci i Splitu.

Od broja sudskih sporova boli glava.

- Svake godine sudovi približno riješe milijun i 300 tisuća predmeta, ali ih zapravo, one sljedeće godine isto toliko i dobiju, rekao je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda 9. ožujka.

No taj bi broj mogao biti mnogo manji počne li se primjenjivati Zakon o mirnom rješavanju sporova. Stranke bi s medijatorima same trebale pokušati riješiti spor prije nego što dođe do suda.

- Što znači brže i jeftinije odnosno, oni sami upravljaju tim zahtjevima, ne sud nego stranke same. Medijator im govori o tome što je sve moguće, nisu vezani uz pravnu regulativu nego je taj postupak vrlo slobodan, objasnila je Mirela Fučkar, ravnateljica Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo, Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Ideja je rasteretiti sudove.

- Cilj je da se ne angažira bespotrebno sudski aparat za sve vrste predmeta i da se začepimo tim ogromnim brojem predmeta i postanemo neefikasni. Uz pojačano korištenje alata koje nudi ovaj zakon i sudovima bi se moglo pomoći, ne samo strankama, rekao je Srđan Šimac, predsjednik Hrvatske udruge za medijaciju, sudac Visokog trgovačkog suda RH.

Pri sporovima vezanima za naknadu štete, stranke će se automatski upućivati na informativni sastanak gdje će same odlučiti žele li medijaciju ili ne. Ako žele - postupak mora biti gotov u roku 2 mjeseca.

Za registar medijatora i sporova bit će zaduženo novoosnovano tijelo - Centar za mirno rješavanje sporova.

- Imat ćemo prvi put jednu centralnu ustanovu ili tijelo koje će biti baš zaduženo da se brine o mirnom rješavanju sporova. Mislim da ne možemo s tim pogriješiti, rekao je Šimac.

Centar koji bi trebao početi raditi u lipnju bit će smješten na zagrebačkom Trgu pravde.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!