Mještani u Sitnom Donjem zbog antenskoga stupa strahuju za zdravlje

14.10.2022.

17:14

Autor: Anamarija Škorić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Mještani u Sitnom Donjem zbog antenskoga stupa strahuju za zdravlje

Mještani u Sitnom Donjem zbog antenskoga stupa strahuju za zdravlje

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zbog antenskoga stupa koji nadomak kuća planiraju postaviti Odašiljači i veze - pobuna mještana u Sitnom Donjem. Kažu da strahuju za zdravlje i zbog postojeće konstrukcije, a sada se planira trostruko viša građevina. Investitori tvrde, gradi se prema zakonu i razina zračenja u granicama je dopuštenog. 

U zaseoku Rakići bojazan od zračenja dio je svakodnevice. Strah siju antene na stupu postavljenom prije dva desetljeća.

- Od kad se ovo stavilo, dvanaest nam je ljudi umrlo od raka pluća, ja bolujem trinaesta, rekla je Milica Rakić, Sitno Donje.

A pčelari ovoga kraja imaju i dokaze: odašiljanje signala pogubno je i za pčelinje zajednice.

- Pa imali smo na žalost negativnih iskustava, jer mi ljeti selimo odavde u Liku i prolaskom autoceste bilo je dosta gubitaka, trideset, četrdeset posto, kad su uz autocestu postavljeni mobilni repetitori, odašiljači, bazne stanice i slično, poručio je Joško Dražić, Sitno Donje.

Uvjereni su, pomora pčela bit će i ovom dijelu Zagore. Naime, odašiljači i veze gradit će tridesetmetarski stup - s još više uređaja!

- Dozvola koju su zatražili je za adaptaciju postojećeg stupa, a izgradit će novi tri puta veći na potpuno novim temeljima, deset metara dalje od postojećeg, poručio je predsjednik Mjesnog odbora Sitno Donje Ante Rakić

Upiru mjesne vlasti i prema gradskoj upravi. Tvrde: nisu ih uključili u postupak izdavanja dokumentacije. No iz grada odgovaraju - držali su se zakonske procedure.

- Jer su ovi stupovi podložni ne građevinskim dozvolama, nego potvrdama na glavni projekt. Svi su uvjeti skupljeni sve potvrde na glavni projekt su napravljene, dodao je dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta.

Nudili su mještani i zamjensku lokaciju nedaleko od postojeće. No dogovor je propao, reći će u mjesnom odboru - zbog dvjesto metara kabela. Investitori tu tvrdnju odbacuju.

- Ne radi se samo o financiranju niskonaponskog voda već bi izmještanjem stupa na novu lokaciju, dodatni trošak uključivao i izradu novog idejnog rješenja, a shodno tome i pripadajućih glavnih projekata, izradu projekta i izgradnju pristupnog puta u skladu s Pravilnikom o izgradnji i/ili uređenju šumske infrastrukture te sklapanje novog ugovora o služnosti s Republikom Hrvatskom za uređenje imovinsko-pravnih odnosa, poručuju iz OIV-a.


Premještanje stupa bi, pojašnjavaju iz Odašiljača i veza, "probilo" rokove i proračun. A oni čije će krovove antene nadvisivati zbog svega ne kriju ogorčenje.

- Samo financije su razlog zašto oni to ne žele izmjestiti na drugu lokaciju, nikakve humanosti tu nema nikakvog suosjećanja s mještanima, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Sitno Donje.

U Sitnom Donjem odustati ne namjeravaju. Zaštiti će ih, nadaju se, pučki pravobranitelj, čiji je ured zatražio da slučaj "odašiljač" razmotri i građevinska inspekcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!