Mobilni timovi cijepe teško pokretne i nepokretne osobe, a donose i tople riječi

15.02.2022.

19:20

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Mobilni timovi cijepe teško pokretne i nepokretne osobe

Mobilni timovi cijepe teško pokretne i nepokretne osobe

Foto: Dnevnik / HRT

Smanjuje se dnevni broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. PCR-om je otkriveno 3 410 novih slučajeva zaraze te 3 128 brzim antigenskim testom. No broj umrlih i dalje je vrlo velik. S virusom ili od njega preminulo je 47 osoba. U bolnicama se liječi  2 026 pacijenata, od kojih 138 na respiratoru. No, dinamika cijepljenja i dalje je problem. Stoga se povećava broj mobilnih timova kako bi se više cijepilo po kućama. Mobilni tim Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu je na terenu godinu dana. Odlaze u kuće i stanove cijepiti teško pokretne i nepokretne osobe. Do sada su ih cijepili tisuću 400. 

Ne dolazi cjepivo na kućnu adresu svaki dan. Marijan (88) iz kuće ne izlazi, cijepni tim s nestrpljenjem je dočekao.

- Svaka čast, ja im se zahvaljujem nisam mogao, noge me bole jako, inače sam invalid stopostotni. Normalno da je važno za svakoga da se cijepi, jer to nije bez veze, naglasio je Marijan Lipovac.

Zato teško pokretne i nepokretne osobe cijepe u njihovim domovima. Na listi čekanja u Zagrebu je 350 građana od kojih 150 čeka prvu dozu.

- Mislili su kako zapravo ne izlaze previše iz kuće i kako se njih to, mogli bi reći, ne tiče, odnosno da se dovoljno štite ali su zapravo sada nekako svjesni toga da je ipak bolje i sigurnije cijepiti se. Trenutno je četiri tima od HZJZ-a koji pokriva cijeli grad Zagreb, tako da imamo veliki prostor koji treba pokriti zapravo, rekla je Danijela Fuštin dr. med., Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Prijave primaju mailom, telefonski i putem liječnika obiteljske medicine. Danas su cijepili dvanaest građana. 

- Jer nama jedna bočica Pfizera sadrži šest doza i onda ako ćemo koristiti još neko cjepivo trebao znati koliko doza uzeti i kako to pripremiti, trenutno nosim Pfizer i nosim Modernu, dodala je medicinska sestra, HZJZ Darija Jezdić.

U mobilnom timu cijepe i studenti medicine.

- Definitivno pozitivno iskustvo, pošto sam šesta godina Medicinskog fakulteta i uskoro krećem raditi svaka praktična vještina je dobrodošla, poručila je studentica na Medicinskom fakultetu Klara Petošić.

- Drago mi je da sam ovdje, da sam dobio priliku vidjeti kako to izgleda na terenu i drago mi je da postoji ta inicijativa, istaknuo je student na Medicinskom fakultetu Ivan Petković.

Cjepiva su u hladnjaku, popis u ruci. Ima sve ovo, kažu, i drugih prednosti.

- Upoznali smo razne dijelove grada, neke za koje nismo nikad čuli od npr. Blaguše i Planine donje što nam je stvarno dosta zanimljivo i mislim da bismo se mogle snalaziti po gradu i bez pametnih uređaja, dodala je Fuštin.

Dok Marijan zahvalno maše, ovaj tim s Črnomerca odlazi na drugu adresu. Uz cjepivo donose i tople riječi i osmijehe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!