Modeli montažnih kuća za obnovu Banovine

02.03.2021.

20:10

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Obnova Banovine

Obnova Banovine

Foto: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS / HRT

Za desetak dana bit će objavljena publikacija kojom će se predstaviti tipski modeli montažnih kuća za obnovu potresom pogođene Banovine. U isto vrijeme trebali bi biti objavljeni i natječaji za početak obnove grada Zagreba. Inženjeri, koji danas slave svoj dan, imat će i dalje pune ruke posla.    


Galerija
Obnova Banovine, Foto: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/HRT
Obnova Banovina, Foto: IMS/HRTObnova Banovine, Foto: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/HRT

Ovaj model drvene montažne kuća nastao je u tri dana. Prilagođen je potrebama života na selu, ali i financijskim uvjetima koje država može osigurati.

- Cijena izgradnje, ključ u ruke je po kvadratnom metru tisuću eura, govori Mladen Josić, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Tvornička proizvodnja ovakvih montažnih kuća ubrzala bi obnovu.

- Može se za jedan dan kuća montirati na gradilištu ako je gotov temelj i konektori koji su ugrađeni u temelj, naglašava Josić.

S obzirom na to da se na Banovini planira u dvije godine zamjenski izgraditi oko 3 tisuće kuća, brzina gradnje važan je čimbenik.

Za 20 dana bit će točno godina dana od potresa u Zagrebu.

Ipak, prije same godišnjice, objavit će se natječaji za početak obnove.

- Ovdje u gradu Zagrebu fond ima spremne natječaje. Nakon što projektanti naprave svoj dio posla, nakon što tehnički i financijski to iskontroliramo biće i ugovaranje konkretnih radova, govori ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat.

Stoga bi konkretna obnova, poručuje ministar, mogla početi potkraj proljeća.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!