MORH o slanju vojnika u BiH: Spriječili smo međunarodni skandal

01.11.2021.

13:57

Autor: M.Š./HRT

Milanović i Banožić

Milanović i Banožić

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Iz Ministarstva obrane u ponedjeljak su izvijestili o događaju iz ožujka ove godine kad su, kako navode u priopćenju, spriječili međunarodni skandal u vezi sa sudjelovanjem Počasno-zaštitne bojne na obilježavanju 27. obljetnice razmjene bugojanskih logoraša u Bugojnu u Bosni i Hercegovini. 

U priopćenju su kronološki naveli da je Ured predsjednika Republike Hrvatske 17. ožujka 2021. izvijestio načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga admirala Roberta Hranja kako će Marijan Mareković, posebni savjetnik, izaslanik predsjednika Republike, biti na obilježavanju 27. obljetnice razmjene bugojanskih logoraša u Bugojnu u Bosni i Hercegovini. Također, Ured predsjednika RH izvijestio je da će "u skladu s Odlukom predsjednika Republike Hrvatske na tom obilježavanju nazočiti pripadnici Počasno-zaštitne bojne", dodali su.

"Sukladno Zakonu o obrani, članku 69. stavku 5., odluku u tim situacijama odnosno odluku o prelasku granice Republike Hrvatske radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te postrojbi razine voda i niže donosi ministar obrane. Prema saznanjima Ministarstva obrane, pripadnici Počasno-zaštitne bojne bili su upućeni prema Bosni i Hercegovini i prije donošenja odluke ministra obrane. Međutim, shvaćeno je da neće moći prijeći granicu Republike Hrvatske bez odluke ministra obrane i bez naloga za službeno putovanje u inozemstvo za čije je izdavanje za međunarodnu aktivnost nadležno Ministarstvo obrane. Takvim postupanjem Ured predsjednika Republike Hrvatske nepotrebno je izložio Hrvatsku vojsku", stoji u priopćenju.

U priopćenju MORH je nadalje naveo kako se, "shvativši da se ne može bez odluke ministra obrane provesti zahtjev iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, pisano obratio ministru obrane 18. ožujka i zatražio da se odobri zahtjev predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske za angažiranjem pripadnika Počasno-zaštitne bojne u inozemstvu". "U skladu sa svojom zakonskom ovlasti ministar obrane donio je 18. ožujka Odluku kojom je odobrio prelazak granice Republike Hrvatske pripadnicima Oružanih snaga iz sastava Počasno-zaštitne bojne kako bi s Marijanom Marekovićem sudjelovali na tom obilježavanju u Bosni i Hercegovini", priopćeno je iz MORH-a.

Istaknuli su i da za Ministarstvo obrane sudjelovanje Počasno-zaštitne bojne na navedenom obilježavanju nije bilo sporno, međutim, kažu, Ured predsjednika trebao je poštovati Zakonom o obrani propisanu proceduru.

"Ministarstvo obrane donošenjem odluke spriječilo je međunarodni skandal", ustvrdili su i dodali u priopćenju: "Ministarstvo obrane i ovom prigodom ističe da su nadležnosti državnih tijela u području obrane Zakonom o obrani jasno propisane i da je ovakav način postupanja bio neprimjeren. Zahtjev iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske trebao je biti upućen ministru obrane koji sukladno Zakonu o obrani donosi odluku i zadužuje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga da svojom zapovjedi provede odluku. To je jedino moguće i zakonito postupanje."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!