Pelješki most - novi život za stanovnike hrvatskog juga

26.07.2022.

19:49

Autor: Ivana Šilović/Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/IMS/HRT

Ministar Oleg Butković

Ministar Oleg Butković

Foto: HTV / HRT

Spajamo obalu s obje strane Pelješkoga mosta. I u Komarni i u Brijesti su reporterke HRT-a, Ivana Brailo Drnas i Ivana Šilović, razgovarale  s ministrom Olegom Butkovićem i voditeljem projekta izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta Jeroslavom Šegedinom. Obojica su istaknula ponos, sreću i zadovoljstvo koje osjećaju na današnji dan. No, kazao je Butković, tu ne stajemo, idemo dalje s velikim infrastrukturnim projektima.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je otvaranje Pelješkog mosta razlog za ponos i sreću, znak suverenosti, ponosa. 

- Pelješki most je kruna ne samo moje političke karijere, nego i svih koji su radili na njemu, mnoge generacije su ga sanjale, radile na njemu. Ova je Vlada u proteklih šest godina donijela ključne odluke oko financiranja, bilo je puno problema, među ostalima i problem s BiH, ali i njima oovaj projekt znači puno, jer će se sav promet maknuti iz Neuma. Naravno, tu ne stajemo, nastavlja se s velikim infrastrukturnim projektima, ali Pelješki most ostat će simbol prvih godina članstva u Europskoj uniji, rekao je.

Naglasio je da se mora još dovršiti oko 7 km pristupnih cesta, radovi idu dobro.  

- Spojili smo teritorij, Hrvatska nema diskontinuiteta, to je velika stvar. Iako možda nismo ni svjesni koliki je značaj Pelješkog mosta, ovo je ipak novi život za stanovnike ovog područja. 

Ponovio je da se mostarina neće plaćati. 

Jeroslav Šegedin, voditelj projekta izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta

Jeroslav Šegedin, voditelj projekta izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta

Foto: HTV / HRT

Voditelj projekta izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta Jeroslav Šegedin rekao je da današnji dan pruža osjećaj čistog zadovoljstva.

- I to ne samo zbog postignutog rezultata izgradnje mosta i pristupnih cesta, nego što je na ovom projektu upoznao mnogo mladih inženjera koji su imali priliku sudjelovati u ovom projektu i koji su potencijal za budućnost, za koje bi trebalo naći nove projekte gdje bi pokazali sve znanje koje su stekli na ovakvom projektu, rekao je.

- Kao i u svakom projektu teško je predvidjeti sve okolnosti koje se mogu dogoditi tijekom izvođenja radova. Sve je prebrođeno na najbolji mogući način zahvaljujući iskustvu projektanata, izvođača i nadzornih inženjera, dodao je.

Naglasio je kako živi na Korčuli i ovaj most znači jednu sigurnost da možete planirati vrijeme putovanja i bolju povezanost, ne samo ovog kraja jer se otvaraju novi vidici za sve ljude koji dolaze ovdje.

- Pelješac je uvijek bio sa strane, pogotovo za one koji su putovali prema Dubrovniku, zaključio je.

Gotovo 530 milijuna eura vrijednost je mosta zajedno s pristupnim cestama čiji dio još treba dovršiti da bi promet tekao bez gužvi. Novinarka HTV-a Ivana Šilović kazala je da je atmosfera posebna. Most, svjetski, a naš, izaziva divljenje. Okupilo se jako puno ljudi, a očekuje se i dolazak visokih uzvanika. Tko je god došao, rekao je - čarobno, posebno, Hrvatska je ovo zaslužila. Most će donijeti i bolju povezanost, ali i gospodarski i demografski napredak. U Brijesti se slavi cijeli dan. Motociklisti, pripadnici 1. i 4. gardijske brigade među prvima će prijeći most, kazala je Ivana Brailo Drnas javljajući se u središnji Dnevnik HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!